Заклетите любители на шишчетата са застрашени от ранна смърт, предупреждават британски учени. При горенето на дървените въглища се отделят вредни съставки. 

Това гласи изследване на специалисти от Оксфордския университет, проведено в Китай с участието на 341 000 души. Било констатирано, че честата употреба на месо, приготвено на дървени въглища, увеличава риска от преждевременна смърт, причинена от болест на сърцето.

Изследваната група била на възраст между 30 и 79 години. Те трябвало да отговорят на въпросник, в който се питало колко често консумират шишчета и как са били приготвени, пише "Дарик". Тези от участниците, които приготвяли храната си веднъж в седмицата или по-често на скара, страдали много по-често от болести на сърцето.

Учените са уверени, че преминаването към друг вид топлинна обработка, като на газ или на електричество, значително ще снижи смъртните случаи.