В неделя, 27 март от 19 часа в Народен театър „Иван Вазов“ актьорът Валентин Ганев ще открие 42-рата официална церемония по връчването на Национални награди за сценично изкуство ИКАР 2016. Най-високите постижения в театъра за 2015 ще бъдат отличени в категориите главни и поддържащи женски и мъжки роли, сценография, дебют, майсторско техническо осъществяване.

В дългоочаквания гала-спектакъла по повод церемонията ще участват артисти от Софийска опера и балет и фондация „Дарина Такова“. Ще прозвучат още изпълнения на оперната певица Мила Михова, Валентин Ганев и Слав Бистрев и др. Режисьор и сценарист на церемонията е Стоян Радев, а сценографията е дело на Мира Каланова.

Сред номинираните са спектакли и творци от Драматичен театър – Габрово, Драматичен театър – Хасково, ТМПЦ-Драматичен театър „Ст. Бъчваров“ – Варна, куклените театри от Сливен, Бургас, Варна, както и независими и частни продукции и копродукции.

От столицата са номинирани спектакли на Народен Театър „Иван Вазов“, Национален Дворец на културата, Театър 199 „Валентин Стойчев“, Театър „София“, Малък Градски театър „Зад канала“, Театър „Възраждане“, Театрална работилница Сфумато“, независими спектакли на алтернативни сцени като Френския институт, Център за култура и дебат „Червената къща“, копродукции и др.

Наградата за изключителен принос към българския театър тази година се присъжда на актрисата Илка Зафирова. Наградата за чест и достойнство ще бъде връчена посмъртно на актьора Петър Попйорданов – Чочо. Професор Надежда Сейкова и професор Николина Георгиева пък ще получат Икар за значимия им принос като преподаватели в Националната театрална академия. Цирковите артисти Иво Сивков и Мария Косореприкова ще бъдат отличени за принос към цирковото изкуство. Сред останалите номинирани артисти се нареждат имената на режисьорите - Маргарита Младенова, Явор Гърдев, Крис Шарков, актьорите – Леонид Йовчев, Стоян Радев, Александър Хаджиангелов, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Христо Петков, актрисите – Анастасия Лютова, Гергана Змийчарова, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Радина Кърджилова, Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля, Стефка Янорова и др.

За Икар за дебют ще се състезават актьорите Ангел Калев и Любомир Желев, Боряна Братоева и Мила Люцканова, Стелиан Радев, както и музикантът Мартиан Табаков. В надпреварата за сценография участват Марина Райчинова, Никола Тороманов и Чавдар Гюзелев. При авторската музика номинирани са Емилиян Гацов - Елби, Константин Цеков и Петя Диманова. В категорията драматургичен текст съревнованието е между Малин Кръстев, Георги Тенев и Десислава Гаврилова.

Посрещането на номинираните творци на червения килим пред театъра ще започне в 18.15 часа.

Съорганизатор на Софийски театрален салон „Икар“ и официалната церемония на 27 март е Столична община. Той е част от Календара на културните събития за 2016 г. и е подкрепен от Министерство на културата, Национален дворец на културата и др.

Послание за Световния ден на театъра от режисьора Анатолий Василиев:

Всяка година Международния ден на театъра 27 март се отбелязва със специално послание от театрален творец с изключителни заслуги за развитието на световния театър. Тази година посланието е от руския режисьор Анатолий Василиев.

Необходим ли е театърът?
Хиляди разочаровани професионалисти и милиони уморени от театъра хора си задават този въпрос.
За какво ни е?
Във времена, когато сцената е толкова незначителна в сравнение с градските площади и държавните земи, където се разиграват истинските трагедии на реалния живот.
Какво е той за нас?
Позлатени балкони, кадифени кресла, мръсни кулиси, измъчени гласове или обратно – черни кутии, зацапани с мръсотия и кръв и пълни с яростни голи тела.
Какво може да ни каже?
Всичко!
Театърът може да ни каже всичко. Как боговете обитават небесата, и как затворниците тънат в подземията, как страстта може да възвисява, и любовта да унищожава, как от добрия човек никой не се нуждае, и как измамата властва, как хората живеят в домове си, а децата - в бежански лагери, и как се връщат в пустинята, и как се разделят с любимите, театърът може да разкаже за всичко това.
Театър е имало и ще го има завинаги.

. /. * * *

И точно сега, в последните петдесет или седемдесет години, той е наистина необходим. Защото от публичните изкуства само театърът предава думите от уста на уста, погледа от очи в очи, движението от ръка към ръка и от тяло на тяло. Театърът не се нуждае от посредник, за да достигне до хората. Той е прозрачна светлина, която не идва нито от юг, нито от север, нито от изток, нито от запад – той е светлината, която лъчи от всички страни на света, разпознаваема за всяко човешко същество било то враждебно или приятелски настроено към него.
Необходим ни е театър в различни форми.
И въпреки това, измежду многото и различни театрални форми, архаичните форми на театър се явяват като най-необходими. Ритуалният театър не бива да бъде противопоставян на театъра на „цивилизованите“ народи. Светската култура се обезличава все повече и така наречената „културна информация“ постепенно заменя и измества простите стойности и възможността за среща с тях.
Днес театърът отворя широко врати. Входът е свободен за всички.
По дяволите всички джаджи и компютри – просто идете на театър, заемете местата в партера и на балконите, вслушайте се в думите, вгледайте се в живите образи! – това е театърът, не го пренебрегвайте, не пропускайте шанса си да участвате в него, увлечени в празния си забързан живот.
Нуждаем се от всеки вид театър.
И само един театър не ни е нужен. Театърът на политическите игри, театърът на политическите машинации, театърът на политиците, театърът на политиката. Театърът, от който нямаме нужда е театърът на ежедневния терор - индивидуален или колективен, театърът на труповете и кръвта по улиците и площадите, в столиците и в провинциите, сблъсъкът между религиите и етносите.

Превод от оригинал: Ина Божидарова

Сн. Булфото