"Това е Косъма, от българския сериал. Какво стана, защо те убиха?" В последната седмица това са думите, с които навсякъде непознати се обръщат към актьора Александър Сано.

Въпросите са за героя му в "Под прикритие" - Здравко Киселов-Косъма, който беше убит в предишния епизод на филма. ''Основното, за което ме питат, е дали ще се върна. Обяснявам им, че сериалът трябва да стане научна фантастика, за да се случи това. С такава дупка на врата, както убиха Косъма, да вземе да оживее
- няма как да стане'', казва Александър Сано.

Той е искрено учуден не само от истерията около убийството на героя му, но и че хората пишат лично на Косъма във фен страницата във фейсбук и на героя, и на сериала.

"Има хора, които се обръщат към Косъма на ти. Задават му въпроси, но това ми звучи все едно да питаш нещо Мики Маус - и двамата са измислени образи", казва актьорът, пише ''24 часа''. Но не се дразни на това, а го приема като ласкателство, че се е справил добре с ролята си на екрана.

Всъщност изваждат Косъма от сюжета заради самия сценарий. Все пак в "Под прикритие" играе престъпник. "Такива хора рядко доживяват над 50 години. Най-често им се случва това, което се случи на Косъма", разказва Сано.

Сцената с убийството на героя му я правят два дни. Първо заснемат преследването на Косъма от дясната ръка на Иво Андонов, Крум, на Женския пазар. Следващият ден е и последният на снимачната площадка за Александър Сано. Във филма не излъчват как след преследването Косъма е застрелян, но показват как той лежи в кръв, а ченгето под прикритие Мартин го намира. За да е по-достоверно, по врата на Сано и в устата си той има червена течност. ''Това е кинаджийска кръв, беше на сладка основа - на малина'', смее се актьорът.

След края на сцената и работата по 11-ия епизод така и не разбира как ще свърши всичко в 12-а серия, която е и краят на третия сезон. "Разбрах, че са заснети три финала, въпрос на стратегия е какъв ще е краят", казва той.

Макар че две години участва в "Под прикритие" и сега се разделя и с него, и с Косъма, не му е мъчно. Образът му остава в биографията му, а сериалът му носи много приятелства. "Предпочитам да не съм Рич Форестър от "Дързост и красота" и да играя 25 години едно и също нещо", обяснява актьорът.

Още през май той влиза в нов сериал по БНТ. "Направиха ми предложение днес (в четвъртък - б.а.) и аз приех. Не знам кои са другите актьори, но се срещнах с продуцентите. Започваме през май. Повече не мога да кажа", обясни той. Имал е и предложения за сериали от други телевизии, както и да участва в чужди филми, които се правят в България. "Става въпрос за европейско кино, повече не искам да казвам. Може и Антонио Бандерас да е замесен, но нямам информация за това", казва Сано.

Дотогава пак ще продължи да се появява по БНТ, но в другата си роля - на водещ на предаването "Неделя х 3". От миналата есен той има собствен модул там, а останалите два пак са на Мария Силвестър и Андрей Захариев. В шоуто Сано представя класация на най-продаваните артисти в интернет - в дигиталните магазини. Прави го с информация от първа ръка, защото това е бизнесът, с който се занимава вече пета година.