Повече от десет минути публиката в Театър Азарян аплодира разтърсващото сетивата и ума изпълнение на Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов в спектакъла „За теб”.

За първи представлението по текст на драматурга Яна Борисова с режисьор Петър Кауков се игра в новия театър в Националния дворец на културата и в продължение на час и половина преведе зрителите през цялата палитра от емоции, умело въплътени в думите на актьорите, за да ги накара да се запитат „А аз какво бих искал да направя, за да усетя, че съм жив?” Или дори – на какво съм готов, за да се изсмея в лицето на бруталната реалност, да разпъна границите й и да ги надскоча, да напусна себе си такъв, какъвто съм, и да се върна към това, което искам да бъда.



„За теб” е история, вдъхновена от истинския живот, написана специално за двамата актьори, в която дори полетът с инвалидна количка на претърпелия инсулт Христо Мутафчиев е възможен. И въпреки че казва, че реалността не може да се огъва и е такава, каквато е, постановката подрежда в пъзел от думи и преживявания тайните ни страхове, изкарва ги наяве в светлината на театралната сцена, и ги пренарежда в това, което наричаме търсене на себе си. Търсене, в което намираме смисъла на живота и сбъдваме мечтите си.



Аскетичният декор и сценографията на брилянтния Никола Тороманов допълнително подсилват търсеното внушение, че всичко, което ни се случва, се случва първо в ума ни. И ако там мечтите са възможни, то те вече са реалност.

И някъде там, между реалността и фантазията, е скрита и любовта – към едно и също момиче, което и двамата братя Емил и Виктор са изгубили. За да намерят обратно пътя към другия. И към себе си.

„За теб” има номинация за Икар 2015 на САБ за драматургичен текст и номинация за Аскеер 2015 за съвременна българска драматургия.

Следващото представление на „За теб” е на 21 декември, отново в Театър Азарян. Билети може да закупите от Билетен център-НДК на цени от 10 и 15 лева и на касата на театъра.



ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Автор: Яна Борисова

Постановка: Петър Кауков

Сценография: Никола Тороманов

С участието на Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов

Сн.:Театър Азарян