ВЪПРОС:
С какво се храниш?
ОТГОВОР:
Със сън на пресекулки.
Томас Декър,
„Благородният испански войник“


– Дано е умряла някоя шибана знаменитост, Страйк – изрече дрезгав глас от другия край на линията.
Едрият небръснат мъж, крачещ в мрака преди зазоряване с телефон, притиснат до ухото си, се ухили.
– Близо си до истината.
– Шест часът е, мамка му!
– Шест и половина е, но ако искаш това, което ти предлагам, ела и си го вземи – отсече Корморан Страйк. – Не съм далеч от дома ти. Има едно...
– Откъде знаеш къде живея? – прозвуча отсреща.
– Ти ми каза – отвърна Страйк и потисна прозявка. – Нали си продаваш апартамента.
– О – промърмори онзи, вече омекнал. – Добра памет.
– Има едно денонощно кафе...
– Я зарежи това. Намини към службата ми по-късно.
– Кълпепър, имам друг клиент тази сутрин, плаща по-добре от теб, а и съм бил на крак цяла нощ. Ако ще използваш информацията, нужна ти е сега.
Стон. Страйк чу шумолене на листове.
– Надявам се поне новината да е сензационна.
– „Смитфийлд Кафе“ на Лонг Лейн – каза Страйк и затвори.


На 19 юни 2014 г. във Великобритания излиза книга 2 от поредицата на Робърт Галбрейт с протагонист – детектив Корморан Страйк. Очаква се романът да взриви всички жанрови литературни класации. Заглавието е „Копринената буба“, а българското издание ще се появи в книжарниците още през ноември 2014.

Подписан от Робърт Галбрейт, „Зовът на кукувицата“ светкавично се сдоби със статут на международен бестселър, заради интригуващата фабула, отлично изваяните образи и убедителните диалози. От 3 февруари 2014 г., когато излезе в България, майсторският трилър е почти неизменно на първо място в класациите за продажби на жанрова литература. Както вече стана известно, Робърт Галбрейт е псевдоним на Дж. К. Роулинг.

„Копринената буба“
Когато писателят Оуен Куайн изчезва, съпругата му се обръща за помощ към частен детектив Корморан Страйк. В началото тя решава, че мъжът й се е уединил някъде за известно време – нещо, което се е случвало и друг път, и умолява Страйк да го открие и върне у дома.
В процеса на разследване на повърхността изплуват не една и две възможни причини за изчезването на Куайн, макар жена му да не ги осъзнава. Писателят току-що е завършил ръкопис, който прелива от отблъскващи портрети на известни личности. Оказва се, че евентуалното му публикуване би могло да съсипе живота на мнозина и че не са малко хората, способни да се „разплатят“ за това. После намират Куайн мъртъв и започва яростна надпревара с времето с цел издирване на безмилостния убиец и разкриване на мотивите за престъплението.

Неустоимо криминале с обрати на всяка крачка, „Копринената буба“ е втората поред книга от възторжено посрещнатата поредица с главни действащи лица Корморан Страйк и неговата млада и решителна асистентка Робин Елакот.