Българ, Пешо и Аспарух закриха панаира на книгата в НДК с премиерата на втората книга-игра „Българ. Лабиринтът на времето” (ИК „Сиела”).

Освен единият от авторите – Неделчо Богданов, изданието представиха и някои от героите във втората книга: индианец, извънземно и прабългарин въвлякоха в забавна игра редица деца, които дойдоха специално за премиерата.

Любимата на мнозина българска анимация „Българ” оживява на страниците на новата книга-игра „Българ. Лабиринтът на времето”, с която Неделчо Богданов и Робърт Блонд радват (по)читателите на Българ, Унуфри, Аспарух, Пешо и компания.

Роденият в Несебър аниматор Неделчо Богданов става известен с анимацията „Българ”, която се появява през 2010 г. Докато епизодите се множат в интернет, излизат също едноименната компютърна флаш-игра и един от малкото съвременни български комикси – „Българ”.

Вдъхновен от невероятния успех на сериала, в началото на 2014 г. Богданов решава да покаже своите герои и на големия екран, като създаде и пълнометражен анимационен филм, който взриви кината още в края на годината. Наред с всичко това популярността на „Българ” в интернет расте непрестанно – той е своеобразен феномен в онлайн пространството, като към момента официалната му страница във фейсбук може да се похвали с главозамайващите 174 000 фенове, а каналът в youtube само за около година набира близо 48 000 абоната.

През 2015 г. Неделчо Богданов и писателят и преводач Богдан Русев (автор също на повече от 40 книги-игри през 90-те години под псевдонима Робърт Блонд) пускат на пазара поредния хит с името Българ, но този път – под формата на книга-игра с едноименно заглавие. Така героите на Неделчо намират широка популярност и офлайн, след като едва за няколко седмици първата успешна от години насам книга-игра се превръща в тотална мания.

След фурорът, който тя предизвиква, идва ред и на трепетно очакваното й продължение. Втората книга-игра „Българ. Лабиринтът на времето” излезе по книжарниците преди броени дни, а шумната й премиера се състоя в последния ден на панаира на книгата в НДК.

В типичния за него стил, човекът, който стои зад култовите герои предупреждава: „ Не чети тази книга, ако си алергичен към чувство за хумор, абсурдни приключения, анахронизъм или изненадващи обрати.” И е абсолютно прав! „Българ. Лабиринтът на времето” не прави изключение от установената до момента линия и е напълно в тона, зададен от Неделчо досега: без политика, вулгарности, псувни и секс в „Българ”! А освен с наивност, добросърдечност и непринуден хумор, героите на Неделчо могат да се похвалят и с нещо още по-ценно – благодарение на Българ и компания днес все повече деца се обръщат към книгата-игра, която успява да ги откъсне от компютъра, за да им покаже, че четенето може да бъде и забавно.