Първият официален тийзър на дългоочаквания филм „Възвишение“ по едноименния роман на Милен Русков се завърта от днес в Интернет и в избрани кина, а няколко ключови епизода от бъдещата продукция, които до момента бяха достояние на не повече от петима души в България извън екипа, вчера бяха демонстрирани за представители на медиите.

Ироничният епос за Димитър Общи, бачо Гичо, Асенчо и останалите мъжкари балканджии, които се движат на ръба между революционния ентусиазъм на освободители от турско иго и разбойничеството, ще тръгне по кината към края на годината. Преди това обаче, през май, ще излезе 3-минутен трейлър на лентата и ще бъде обявена точната дата на премиерата.

Филмът е сниман в четири сезона и в хронологичния ред на сюжета, издаде режисьорът Виктор Божинов. Това е рядка практика дори в световен мащаб, а единственият скорошен случай, за който се сещаме, е култовият филм „Завръщането“ на Алехандро Иняриту, в който Лео ди Каприо се бори с виртуална мечка. Камерата на Антон Бакарски се е развихрила от двете страни на Стара Планина за да превърне „Възвишение“ в атрактивен балкански уестърн, подплатен с уникалната философия на българина.

Гичо и Асенчо – актьорите Алек Алексиев и дебютантът Стоян Дойчев, спрягат глагола „любя“, но не в сексуален, нито в граматически смисъл, а като отдаденост към отечеството, която ще ги вкара в невероятни приключения. Редом с тях са Филип Аврамов, Евгени Будинов, Христо Петков, Кирил Ефремов, а имената на останалите звезди още се пазят в тайна.