XII Международен музикален фестивал „Моцартови празници” Правец 2016

05 август 2016 | 11:47
Прочетена
2822
 

Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще се проведе за дванадесети път от 16 до 20 август 2016 година в Правец.

В рамките на пет фестивални дни и вечери ще бъдат представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации, симфоничния оркестър на БНР, оркестъра и балета на Русенската опера, оркестъра и хора на Старозагорската опера. Зрителите-гости на фестивала ще проследят събитията на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала „Правец” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895”, на площада пред Община Правец, на открития басейн в хотелския комплекс. Фестивалът се организира от Сдружение „Моцартови празници Правец 04“ с подкрепата на Община Правец и Министерството на културата. Генерален спонсор Тера Тур Сървис.

Организаторите посвещават тазгодишното издание на фестивала на 260-та годишнина от рождението на своя патрон Волфганг Амадеус Моцарт. По традиция във фестивалната програма ще бъдат включени и годишнини, които световната общественост отбелязва през 2016 година – 400 години от смъртта на гениите на словото Уилям Шекспир и Мигел Сервантес, както и 200 години от първото представяне на операта „Севилският бръснар” от Джоакино Росини. Атрактивни и впечатляващи концерти, нетрадиционно представяне на класиката, най-доброто от света на операта, програми за деца и възрастни, джаз за всички, музика, танц и поезия, танцът и музиката в спорта и още много приятни изненади и неочаквани провокации за многобройните почитатели на фестивала предстоят в Моцартовите дни през месец август в Правец.

ММФ „Моцартови празници” в Правец ще бъде открит на 16 август с впечатляващ симфоничен концерт с творби на Моцарт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Концерт за три пиана и оркестър от В. А. Моцарт е изборът на артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова за официалното откриване тази година. Концертът ще бъде изпълнен от Диан Чобанов, Георги Черкин и Виктория Василенко и оркестъра на БНР. Диригент Диан Чобанов. В програмата са включени още увертюра от операта „Така правят всички” и Симфония № 36 /Линцска/ от Моцарт.

Във втория фестивален ден – 17 август, от 17.00 часа предстои истинска водна феерия край басейна на открито в комплекса на хотела – „Кварто квартет” и солистите Русалина Мочукова и Николай Моцов ще изпълнят тематични песни и камерни творби за водата, а Спортен клуб "Левски Спарта 2000" по синхронно плуване ще представи в басейна впечатляващо шоу от танцови миниатюри. Водещ Владимир Зомбори.

От 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт ще бъде представен за първи път оперно-танцовия спектакъл на операта „Севилският бръснар” от Росини на Русенската опера – специално подготвен за фестивала. Диригент Карло Донадио от Италия, режисьор Боян Иванов, хореография Ангелина Гаврилова, художник на декора и костюмите Яна Дворецка. Участват солистите Петя Петрова в ролята на Розина, Алек Аведисян /Фигаро/, Назар Тацишин /Украйна/ - Алмавива, Гергана Ряшева /Берта/, Момчил Миланов /Дон Базилио/, Пламен Бейков /Доктор Бартоло/, оркестър, балет на Държавна опера-Русе и артисти от Балет „Арабеск“.

Третият ден /18 август/ от програмата на фестивала е посветена на джаза в класиката. Под мотото „Всичко е джаз” зала „Правец“ в хотел Риу Правец Ризорт ще бъде специалното място за ценители от всички възрасти. Сутрешно матине ще предложи джаз за деца и възрастни с Венци Благоев. Участват Венци Благоев тромпет, Станислав Арабаджиев пиано, Димитър Благоев китара, Веселин Веселинов Еко – контрабас, Невилиян Гемижев кларинет, Невена Григорова барабани, Павлета Семова вокал.

Вечерта ще завърши на сцената на Езерото пред хотел Риу Правец Ризорт с изпълнения на Военния Биг бенд – Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Участват солистите Русалина Мочукова, Марина Господинова, Николай Моцов, Цветомир Цанков, Благовеста Косева, Венцислав Благоев тромпет, Теодор Петков пиано, Мариан Божидаров кларинет, Стефан Георгиев тромпет, Вокална формация „Нова музика” – Горна Оряховица с художествен ръководител Аделина Колева.

Четвъртият ден - 19 август, предлага програма за децата, която ще бъде представена в залата на читалище „Заря 1895” от 11.00 часа. Гостува Държавния куклен театър-Варна със своя спектакъл „Алегро виваче или Когато куклите танцуват”. Участват актьорите Диана Цолевска, Галин Гинев, Вера Стойкова, Евгения Василева, Боян Стоянов, Стоян Стоянов.

След обяд – от 17.00 часа предстои плавен преход към темите за любовта и виното в оперните произведения – началото е с „Вино, поезия, дегустация и голяма доза любов” в зала „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт с участието на актьорите Биляна Петринска и Даниел Цочев, сопраното Даниела Караиванова, баритона и режисьор на събитието Денис Иванов, премиер солиста на Националния балет Александър Александров, Адриана Гюзелева. От 20.30 часа – на сцената на езерото, ще бъде представен един пленителен концерт с избрани хорове, арии, дуети, ансамбли – наздравици от опери, оперети и мюзикъли. Участват солистите Мартин Цонев, Таня Иванова, Михаил Михаилов, Петя Петрова, Добрина Икономова, Християна Лоизу /Кипър/, Веселин Михайлов, Верустиния Щур-Овчинникова-цигулка, хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Диригент Хосе Луиз Гомес /Испания/. Специален гост на фестивала и участник в концерта е италианският световно признат тенор Пиеро Джулиачи.

За финал на фестивала е запазен един от най-ярките спектакли от националния оперен афиш, избран от организаторите – операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен на площада пред Община Правец на 20 август от 20.30 часа с участието на съзвездие от млади оперни изпълнители, хора и оркестъра на Старозагорската опера. В ролята на Лучия ще се представи Беса Лугичи от Косово, в ролята на Едгардо – бразилският тенор Макс Йота, Енрико – Валери Турманов, Раймондо – Пламен Кумпиков, Артуро – Александър Баранов, Нормано – Борис Тасков и др. Ще дирижира аржентинският диригент Марио де Росе. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, сценография Димо Костадинов, костюмите са на художника Салваторе Русо /Италия/.

Годишнините на Уилям Шекспир и Мигел Сервантес ще бъдат отбелязани с две специални програми – на 17 и на 20 август, от 11.00 часа в зала „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт. В танц, поезия и музика ще оживеят вечните теми за любовта с откъси от драмите, комедиите и сонетите на Шекспир, ще бъдат изпълнени песни по сонетите на Шекспир и фрагменти от балета „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски и хореография на Силвия Томова. Участват актьорите Бойка Велкова, Валентин Ганев и Владимир Зомбори, басът Пламен Бейков, солистите на Русенския балет Весела Василева и Стоян Фъртунов и др. Акомпанимент на пиано Румен Цанов. Програмата, посветена на Сервантес поставя във фокуса знаменития идалго Дон Кихот - по Унамуно в изкуството на Николай Майсторов, представен от изкуствоведа Бисера Йосифова. Ще прозвучат фрагменти от операта „Дон Кихот”, от мюзикъла „Човекът от Ламанча” и ще бъдат изпълнени испански танци от балета „Дон Кихот”. Участват Орлин Горанов, Марян Бачев, Делян Славов, Бисер Георгиев, балет на Държавна опера-Русе. Режисьор Христо Симеонов.

Билети за основните събития от програмата на ММФ „Моцартови празници“ – Правец 2016 могат да се закупят онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg и на касата на хотел „Правец Палас“ в Правец. Всички останали събития са безплатни за публиката.

ПРОГРАМА
Дванадесети международен музикален фестивал
„МОЦАРТОВИ ПРАЗНИЦИ” – ПРАВЕЦ 2016
16 – 20 август 2016


Посвещава се на
260 години от рождението на В. А. Моцарт
400 години от смъртта на Уилям Шекспир и Мигел Сервантес
200 години от първото представяне на операта „Севилският бръснар” от Джоакино Росини

16.08. , вторник
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ
20:30 часа – Сцена на езерото Риу Правец Ризорт
260 години от рождението на В.А. Моцарт
СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ
Диригент Диан Чобанов
В.А.Моцарт – Увертюра из операта „Така правят всички“
В.А.Моцарт – Симфония 36 до мажор “Линцер“ К425
В. А. Моцарт - Концерт за три пиана – КV242
Солисти Диан Чобанов, Георги Черкин, Виктория Василенко
Симфоничен оркестър на БНР

17.08. сряда
11:00 часа – Сцена Зала ПРАВЕЦ-Риу Правец Ризорт
400 години от смъртта на Уилям Шекспир
ШЕКСПИР Е ЖИВ!
Монолози от драми, сонети на Шекспир
Изпълняват Бойка Велкова, Валентин Ганев, Владимир Зомбори
Песни по сонети на Шекспир
Изпълнява Пламен Бейков
Акомпанимент на пиано Румен Цанов
П. И. Чайковски – „Ромео и Жулиета” - фрагменти
Хореография Силвия Томова
Изпълняват солисти Балет на Държавна опера-Русе
Режисьор- Христо Симеонов
В партньорството на Британския съвет в София

17:00 часа – Сцена БАСЕЙНА- Риу Правец Ризорт
КВАРТО КВАРТЕТ Иван Печев цигулка, Светлана Станчева цигулка, Татяна Тодорова виола, Димитър Пенчев контрабас, Деница Димитрова арфа
представя МУЗИКА ЗА ВОДАТА
ПЕСНИ ЗА ВОДАТА
Изпълняват Русалина Мочукова и Николай Моцов
Румен Цанов /пиано/
В програмата Шуберт, Шопен, Щраус, Обрадорс, Лехар и др.
ФЕЕРИЯ ВЪВ ВОДАТА
Синхронно плуване Спортен клуб "Левски Спарта 2000"
Треньор: Валентина Богачева
Водещ – Владимир Зомбори
Режисьор – Христо Симеонов

20: 30 часа – Сцена на езерото Риу Правец Ризорт
ОПЕРА И БАЛЕТ, БАЛЕТ И ОПЕРА
200 години от първото представление на
“СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР” опера от ДжоакиноРосини
Оперно-танцов спектакъл на Държавна опера-Русе
Диригент Карло Донадио /Италия/
Режисьор Боян Иванов
Хореография Ангелина Гаврилова
Сценография и костюми Яна Дворецка
Солисти /опера/ Петя Петрова, Алек Аведисян, НазарТацишин /Украйна/, Гергана Ряшева, Момчил Миланов, Пламен Бейков
Оркестър, балет на Държавна опера-Русе и Балет „Арабеск“

18.08.2016, четвъртък
ВСИЧКО Е ДЖАЗ!…

11:00часа – сцена зала ПРВЕЦ-Риу Правец Ризорт
ДЖАЗ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ
С ВЕНЦИ БЛАГОЕВ
Участват Венци Благоев тромпет, Станислав Арабаджиев пиано, Димитър Благоев китара, Веселин Веселинов Еко – контрабас, Невилиян Гемижев кларинет, Невена Григорова барабани, Павлета Семова вокал

20.30 часа Сцена на езерото Риу Правец Ризорт
ОПЕРА И ДЖАЗ концерт
Солисти: Русалина Мочукова, Марина Господинова, Николай Моцов,
Цветомир Цанков, Благовеста Косева, Венцислав Благоев тромпет, Теодор Петков пиано, Мариан Божидаров кларинет, Стефан Георгиев тромпет
Военен БИГ БЕНД – Стара Загора
Вокална формация „Нова музика” – Горна Оряховица
Художествен ръководител Аделина Колева
Диригент – Кап. Цветомир Василев

19.08. петък
11:00часа –Читалище „Заря 1895”
ЗА ДЕЦАТА
АЛЕГРО ВИВАЧЕ ИЛИ КОГАТО КУКЛИТЕ ТАНЦУВАТ
Спектакъл на Държавен Куклен театър-Варна
Сценография Огняна Серафимова
Музикално оформление Христо Намлиев
В ролите Диана Цолевска, Галин Гинев, Вера Стойкова, Евгения Василева, Боян Стоянов, Стоян Стоянов

17:30часа – сцена зала ПРАВЕЦ-Риу Правец Ризорт
ВИНО, ПОЕЗИЯ, ДЕГУСТАЦИЯ С ГОЛЯМА ДОЗА ЛЮБОВ
представят:
Биляна Петринска и Даниел Цочев – актьори
Даниела Караиванова – сопран
Денис Иванов - баритон
В ролята на шеф сомелиер – Адриана Гюзелева
Солист балет Александър Александров
Акомпанимент на пиано Румен Цанов
Режисьор, сценична аранжировка и костюми Денис Иванов

20:30часа – Сцена на езерото Риу Правец Ризорт
VIVA IL VINO SPUMEGGIANTE гала концерт
Диригент - Хосе Луис Гомес /Испания/
Солисти: Мартин Цонев, Таня Иванова, Михаил Михаилов, Петя Петрова, Добрина Икономова, Християна Лоизу /Кипър/, Веселин Михайлов, Даниела Караиванова
Верустиния Щур-Овчинникова-цигулка
Със специалното участие на Пиеро Джулиачи-тенор
Оркестър и хор на Държавна опера-Русе
Режисьор – Христо Симеонов
Водещи - Биляна Петринска и Даниел Цочев
В програмата популярни арии и хорове - наздравици от опери, оперети, мюзикли на Моцарт, Доницети, Верди, Делиб, Пучини, Маскани, Гуно, Щраус, Гершуин и др.

20.08. събота
11.00 часа –зала ПРАВЕЦ - Риу Правец Ризорт
400 години от смъртта на Мигел Сервантес
„ДОН КИХОТ” в музика, балет и…картини
„Човекът от Ламанча” – мюзикъл от Дейл Васерман, Мич Лей и Джо Дариън – откъси - изпълняват Орлин Горанов, Мариан Бачев, Елена Атанасова
„Дон Кихот” опера от Масне – фрагменти
Изпълняват Делян Славов и Бисер Георгиев
„Дон Кихот” – балет от Минкус – фрагменти
Изпълняват солисти на Балета на Държавна опера-Русе
„Дон Кихот” по Унамуно в изкуството на Николай Майсторов
Бисера Йосифова - изкуствовед
С подкрепата на Института „Сервантес” в София

ЗАКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА
20:30часа – ОПЕРА НА ПЛОЩАДА – ПРАВЕЦ
„ЛУЧИЯ ДИ ЛАМЕРМУР” опера от Гаетано Доницети
Спектакъл на Държавна опера – Стара Загора
Диригент - Марио де Росе /Аржентина/
Режисьор – Огнян Драганов
Костюми – Салваторе Русо /Италия/
Сценография – Димо Костадинов
Хормайстор Младен Станев
Солисти: Беса Лугичи /Косово/, Макс Йота /Бразилия/, Валери Турманов, Пламен Кумпиков, Борис Тасков, Александър Баранов, Нели Нечева
Оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”

Свързани новини

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Анна-Мария Чернева пече силиконките на Малдивите

Плеймейтката с щармантна леопардова рокля

Ани Хоанг се разхвърля на Малдивите

Певицата се връща с тен от екзотичното местенце

Жената на Солтарийски изпоти мрежата

Хубавицата тренира за лятото

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Миро споделя “Мироглед“ на концерт

Певецът готов за първото си голямо участие след пандемията

Чуйте новата песен на Алекс Раева

Парчето е на английски и е само за ценители

Врачански проговори защо е аут от "Братя"

Актьорът става баща на 6 деца

Мария Бакалова се дореди за Аскер

Стана посланик на българското актьорско майсторство

Камен Донев става Сирано

Премиерните спектакли на френската клисака са другата седмица във Военния театър

Графа и Яна Маринова се събраха

Обединяват усилия за нов филм

Карамазов подарява медал от фото конкурс

Актьорът трупа популярност като фотограф

Рачков и Геро се събират на червения килим

Галапремиерата на филма "Голата истина за група Жигули" е на Киномания

Направиха песен за Мария Бакалова

"В Холивуд ни тя прослави, тъй горди ни направи", пее роден музикант

Нов фаворит за "Евровизия"

Пълен обрат в класацията на букмейкърите

Ники Илиев проби в Нетфликс

Платформата включва „Завръщане“

Мария Бакалова вкара „Борат 2“ в „Гинес“

В оригинала на английски заглавието съдържа 110 букви и символи

Башар Рахал на косъм от "Борат"

Актьорът трябвало да играе Азамат

Татяна Лолова се събра с мъжа си на небето

Отиде си след тежко боледуване от ковид

Тв и Риалити

Емил Чолаков жали за двойка от "Един за друг"

Здравка и Мирослав си тръгнаха от предаването

Бойко Василев стана татко на 51

Втори син за журналиста

Изненада!"Сървайвър" се връща след 7 години

bTV кани на кастинг всички желаещи

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Ицо Хазарта: Чувствам се недостоен

Рапърът с неочаквано признание в "България търси талант"

Миро разкри как е преборил алкохолизма

"Трудно е да откажеш алкохола, когато си сред пияници", казва певеца

Юкари и лонган спряха Таквор в "Мастършеф"

Актьорът напусна, зрителите продължават да плюят рускинята

Виж още от Издънки

Култура

Миро споделя “Мироглед“ на концерт

Певецът готов за първото си голямо участие след пандемията

Чуйте новата песен на Алекс Раева

Парчето е на английски и е само за ценители

Мария Бакалова се дореди за Аскер

Стана посланик на българското актьорско майсторство

Виж още от Култура

Fashionista

Ивет Лалова се завърна на... токчета

Лекоатлетката в бляскав тоалет

Забраниха минижупите на Прея

Певицата вече се облича доста по-добре

Виж още от Fashionista
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.