Звездата от “Забранена любов” Яна Кузова е родена на 3 март през 1987 г. в София. Баща й, Милан Кузов, е топрежисьор в БНТ, а майка й, Габриела Жекова, е един от най-добрите тонрежисьори.

Дядо й е известният, вече покоен доайен на операторите в БНТ, отговорният тв оператор Алеко Кузов.

- Из “НАТФИЗ” се чува, че още нямаш сериозно гадже до себе си?!
- Не съм го намерила още. Съсредоточила съм се професионално и, звучи тъпо, но нямам време за мъже.

- По време на снимките не завърза ли нещо, някаква връзка?... Нали така става по време на продукции...
- В екипа бяхме страхотни приятели всички. Едни от най-големите ми приятели станаха там.

- Известната вече Диана Любенова стана ли ти приятелка?
- Поддържаме едни много готини професионални отношения. Чуваме се от време на време. Обаждам й се много пъти за някакви съвети. Но тя е много заета.

- Вярно ли е, че не прощава на мъжете?
- Това го чувам за първи път. Тя е жена, харесвана от всички мъже. Има изключително поведение на истинска жена, което привлича много мъжете. Тя е много сериозна и моногамна. С нейния приятел са от много време заедно. Иначе за всяка красива жена казват, че е мъжемелачка. Имах сцени с нея.

- В продукцията се появиха известни лица от политиката и спорта. Играха дори с реплики кметът на София, тогава Бойко Борисов, и известната футболна звезда от близкото минало Наско Сираков. Диана Любенова лесно ли засне сцената с Бойко Борисов или той я измъчи?
- Тя имаше една сцена с Бойко Борисов в един епизод в началото. Той играеше себе си като кмет. Той дойде подготвен. Дойде с охрана и се държеше много естествено: ”Кво прайте, пичове? Кво става...?” Имаше и текст. Диана Любенова играе обществена личност в сериала. Бизнес дама, със самочувствие в обществото. Той идва на един прием в нейния дом. А аз, понеже съм част от нейната фамилия, нейната дъщеря, ролята я играеше Таня Борисова, всъщност е омъжена за моя брат в сериала, и аз съм там. Борисов дойде по–рано. Репетира с Диана, а ние умираме от смях, защото той импровизира. Беше много усмихнат и весел.

- С колко души охрана дойде?
- Не знам, но стояха отстрани. Бяха много сериозни, гледаха лошо, а той казваше на Диана: “Дай да репетираме текста, че не съм имал толкова адреналин дори като кмет!” Пускаше някакви смешки. Засне три дубъла и ни пожела приятни снимки. Беше много естествен. А аз си мислех, че ще е много напънато.

- А с Наско Сираков лесно ли станаха снимките?
- Да, той дойде с дъщеря си Славея. Играеше приятел на моето гадже. В сериала аз бях любовница на един много по-голям от мен. Ролята беше на Свежин Младенов от театър ”Възраждане”.

- За снимките Наско свали ли си диамантената обица?
- Не, и той играеше себе си. Умря от срам, защото снимахме пред кино “Арена”. Трудно си казваше думите: ”Ох, моля ви се, извинявайте!” И снимаме пак. Всъщност в тази сцена той разбира, че аз съм много малка, защото аз казвам, като ни запознава моето гадже: ”Кой е тоя Наско Сираков?! Аз никога не съм чувала за него?!”, а аз се правя в сериала, че съм девойка на 27 години, а съм на 16 и на него му святка лампичката. Но иначе си беше с чувството за хумор. Пускаше си смешки. “Такъв срам брах, ужас!”

- Ти имаше гореща гола сцена с любовника си в един хотел?...
- Е, беше по едни корсети, по едни жартиери... беше интересно обаче, защото имах възможността да направя две роли всъщност, на двете крайности. Отначало бях една тийнейджърка с кецове, с тишъртка, а после, когато се запознавам с този по-възрастен мъж, самата аз влизам в друга роля. Започвам да се обличам като дама и сменям начина, по който говоря.


- Баща ти и майка ти ли те насочиха към тази професия на артиста или?...
- Пред баща ми споменах веднъж и той каза, че мога да бъда посредствен автомонтьор или нещо друго, но посредствен актьор не можеш да бъдеш. Беше против това да стана актриса най–малкото за това, че знае за какво става дума.

- Къде се слагаш по десетобалната система като актриса?
- Не мога да се самооценявам. Знам какво мога, но оценка не мога да си сложа. Ще съм щастлива, когато постигна това да ми дават оценки.

- А сега накъде, след като завършваш?
- Знам, че ще имам късмет, а и това, което направих в сериала, беше на едно добро ниво. Това не е мое мнение. Казват го хората. Яд ме е, че в България всяко чудо е за три дни. Много често си казваме, че вече има работа за актьорите, а тя е предимно в чужди продукции и има случаи да ми казват: “Яна, много те харесваме, но ти си лице на конкурентна телевизия!”, но това няма да ме откаже. Скоро снимах един късометражен филм.

- Още се носи мълвата измежду по–старите колеги в телевизията за случка, когато си се снимала като малка и си навикала актьори като Стоянка Мутафова?!
- Била съм 4-5-годишна и майка ми ме завела на снимките на една новогодишна програма. На една дълга маса се събрали Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, целият сатиричен елит. А аз като масовка да се мотая. Пред мен имаше кисели краставички и ядох като луда от тях. Точно тогава беше преходът от “другарко” на “госпожо”. В първи дубъл Стоянка Мутафова казва “другарко”. Във втория - “госпожо”, в следващия – пак “другарко”. По едно време ми е писнало, разказва майка ми, станала съм, записът спрял и съм им казала: ”Ама моля ви се, разберете се най-накрая! “Другарко” ли ще е, ”госпожо” ли ще е!” Онемели са всички. Още се смеем с майка ми, като го разказва. Внесла съм ред.

- Имаш ли си кумир от актьорите?
- Възхищавам се много на Ивайло Христов. Познаваме се лично, откакто има клас в “НАТФИЗ”.

Интервю: Жоро Захариев, blitz.bg