Каскадьорските занимания на Яна Маринова едва не я вкараха в болница наскоро, научи „Ретро”.

Звездата от „Стъклен дом” и „Фамилията” пострадала сериозно по време на снимки за нов американски филм и по думите на хора от екипа, участвал в продукцията, направо била на косъм от смъртта.

Актрисата държала в ръката си граната, която трябвало да хвърли и после да гръмне.

Тя обаче се възпламенила още във въздуха и опърлила ръката и лицето й, а парчета се забили в кожата й, пишат от pik.bg



„Взривът трябваше да е само отломки, обаче беше доста по-сериозно. В един момент видяхме как хвърля граната и тя избухва в пламъци, а Яна е на няма и половин метър и огънят я обгаря. Разхвърчаха се куп парчета и направо изтръпнахме, защото изглеждаше, че е много пострадала”, обясняват очевидци на опасната каскада.

В крайна сметка се оказало, че Маринова се е разминала на косъм от тежко изгаряне при взрива и има само повърхностни рани по ръцете и корема от забитите парчета. Екипът пък бил шашнат, че вместо да се уплаши или притесни, че й тече кръв, тя веднага искала да види сцената и била доволна, че се е получило идеално.



За Яна обаче това далеч не е първият инцидент на снимачната площадка и тя неведнъж признава, че вече е свикнала с болката. Дъщерята на Стефан Данаилов в актуалния хитов сериал на Би Ти Ви „Фамилията” повече от 6 години се изявява като каскадьорка в реклами, чужди продукции, включително холивудски екшъни. За това време е получила куп контузии и преживяла какви ли не опасни ситуации – падала е от кон, разпаряла си е челото и бузите, пукала си е крака, а синините и цицините й са безброй.

„Яла съм много бой, включително от известни актьори. В един филм обаче се случи и аз да съм по-силния герой и натупах Крисчън Слейтър. Кракът ми мина на 30 сантиметра от лицето му и той помисли, че наистина ще го размажа с ритник в главата. Беше изтръпнал след сцената”, спомня си Яна. На снимачната площадка тя се е срещала и с Колин Фарел и Ед Харис, които обаче нямала честта да „натупа”.



Въпреки многото опасни ситуации и инциденти по време на каскадите, Маринова още не е готова да се откаже от тях. Днешната актриса от малка се занимава със спорт и е категорична, че екстремните преживявания са като наркотик в живота и.

„От 6-годишна тренирам художествена гимнастика, после лека атлетика, таекуондо, карам ски и съм много добра”, изброява уменията си Маринова, която днес може и да стреля отлично като професионален килър. Заради пристрастеността си към адреналина още не е склонна да се отдаде само на спокойни роли като тази на Лора във „Фамилията” или пък на изявите в театъра, където този сезон участва в две постановки.

Категорична е обаче, че и участието й в български филми и сериали е много важно за нея и именно от тях е научила най-важните уроци за актьорството.

„Започнах късно за се занимавам с актьорство – на 26 години и за това още имам да наваксвам. Работата с колеги като Стефан Данаилов и Асен Блатечки и в „Стъклен дом”, и във „Фамилията” много ми помага за това. Боря се всеки ден да покажа най-доброто, на което съм способна. В професията си има йерархия и самата аз се уча от авторитетите”, споделя актрисата.

Още един мъж има основна роля в моделирането й като човек и професионалист. Стимул да бъде мъжко момиче, което не изпитва никакъв страх, й дава и вторият й съпруг Тихомир, който всъщност я запалва по каскадите. Той се изявява в тази роля доста преди нея и според нея е много по-смел. Мъжът й я учи и на езда, която с днешна дата е актуалното й хоби, наравно със салсата.

Любовта към спорта и театъра пък дължи само на един човек – покойната си майка. „Майка ми, Бог да я прости, ми казваше, че духът е този, който крепи човека. Впоследствие моята максима стана „Здрав дух - здраво тяло”.

Майка ми внимаваше да разпределя по равно времето ми, прекарано в спорт и в интелектуални упражнения. След стадиона, ходехме на опери и балет”, разказва Яна.