Яна Маринова излиза на 22 май на сцената на Нов театър – НДК, за последно за сезона представление на моноспектакъла „Глас“ по текст на писателката Елена Алексиева.

Атрактивната актриса ще влезе в кожата на Виктория Глас – анонимната дубльорка на Мария Калас която цял живот се готви за своя звезден миг да запее пред публиката вместо великата дива, в чиято сянка живее.

Дали това най-сетне ще се случи, ще бъде изненада за зрителите. През юни постановката трябва да поеме на турне из страната, детайлите за което в момента са обект на преговори, обясни за „Монитор“ Яна Маринова.

Маринова е третата актриса, която вдъхва сценичен живот на монодрамата. Преди нея ролята бе играна от Ивана Папазова – примата на Пловдивския театър, и от Яна Титова в Народния. Звездата от „Стъклен дом“ и „Връзки“ не е гледала техните версии, защото докато били в афиша, тя все още не знаела, че също ще има шанса да представи своя трактовка на „Глас“. Ивана Папазова й пожелала лично успех и вдъхновение по време на церемонията по връчването на наградите „Икар“ през март, а Яна Титова написала съобщение на съименничката си: „Много необятен и поетичен текст, сигурна съм, че си преживяла вълнуващи неща, докато го изследваш. Пожелавам ти пълна зала, която да диша заедно с теб“. Яна Маринова още пази посланието в телефона си.

Освен под ръководството на младата режисьорка Лъчезара Паскалева, Яна е работила над партията на Виктория с хореограф и вокален педагог, тъй като героинята й е на предела между мълчанието и порива да извиси глас.

Костюмографката Христина Дякова пък е създала прекрасни концертни рокли и неглижета за спектакъла. Тя залягала над тях до последния месец на бременността си, издаде актрисата. Виктория Глас ще бъде визуализирана двойствено – като представата за Калас на сцената и като нереализираната певица в нейната творческа лаборатория, където духът й се издига във висините или пропада в бездните на страха.
Авторката
Елена Алексиева вече два пъти е гледала
Яна Маринова в ролята, предстои да дойде и трети път в залата, за да види как образът се развива. Концепцията, над която двете дами са си стиснали ръцете, е, че Виктория Глас е боец от ония малки, невидими труженици, които макар да не са звезди, поддържат изкуството живо. Най-големите битки ги печелят онези, които няма какво да губят, коментира темпераментната актриса.
„Всяка похвала или градивна критика за изпълнението ми ме правят щастлива. Моноспектакълът е високо стъпало, от което се надявам да се отвори врата към пътя за големите роли“, казва Яна Маринова. Меланхолия и борбеност, разочарование и възторг, ангел и дяволит демон се борят в нейната героиня и във всяко представление надделява някое от тези противоположни начала. Кое точно – всеки път е изненада и за нея самата.