Нарочената за суперактриса Яна Маринова - звезда от сериалите „Стъклен дом” и „Фамилията”, която блесна в премиерата на тв филма „11А”, отдавна се е дипломирала като бакалавър в УНСС специалност „Публична администрация”.

Само че преди време й хрумнало да завърши и магистратура. И тъй като й били нужни допълнителни кредити, за да запише специалността, която иска, отново започнала да посещава университета.

В последните дни на 2016 г. Маринова се похвали с диплома, без да уточнява, че е магистърска и по какво точно е. „Миналата година си завърших икономическото образование”, заяви актрисата. Според нея общо й се събират 18 години учене.

Макар да има икономическо образование, Яна Маринова съжалява, че навреме не се е сетила да запише актьорско майсторство в НАТФИЗ. За което едва ли е късно – има и далеч по-възрастни студенти, коментират през смях в театралната академия.
Както е известно, преди да влезе в шоубизнеса, Яна е работила като управител на ресторанта на чичо си и мислела да се занимава с хотелиерство, което било част от семейния бизнес.

През 2004 г. обаче дебютира на тв екрана в сериала „Хотел „България”, а малко по-късно печели титлата Мисис България и започва да се снима в реклами и да дефилира по ревюта. Води две години предаването „Елегантно” по ТВ7, участва в третия сезон на „Сървайвър” и периодично се снима в епизодични роли и в каскади за холивудски продукции. Никак не й е трудно да се изявява като каскадьор, тъй като много преди да се насочи към икономиката и актьорството, се била посветила на спорта.