През 2017 година народният певец Янко Неделчев отбелязва 20 години на музикалната сцена и това е повод да гостува на телевизия “Планета Фолк”, която подготви музикален филм за неговите песни.

Но изненадите за юбилея тепърва предстоят, за някои от тях певецът споделя със зрителите.

“Заедно с моите продуценти от Музикална компания “Пайнер” поднасяме на всички почитатели на българската народна песен новия ми сборен албум от поредицата “Фолклорен извор”,събрал 49 мелодии в MP3-формат, казва Янко Неделчев. – Това е своеобразна ретроспекция на творчеството ми до този момент. В албума са включени, както стари народни песни, така и такива, които не са чувани до този момент. Разбира се, доста са и авторски песни на македонска основа”.

Своят старт на музикалната сцена, Янко Неделчев, прави именно с авторска песен на фолклорна основа. “Ти си майка” е по музика и аранжимент на Валентин Спасов и с нея печели награда от фестивала “Пирин фолк” в Сандански.



“20 години на музикалната сцена, от които вече 11 съм в Музикална компания “Пайнер”, затова искам да благодаря на г-н Митко Димитров, че ми даде шанс да бъда част от най-добрата музикална компания”, казва изпълнителят. - Много почитатели ме питат откъде е моят музикален талант? Мисля, че съм наследил гласа си от един мой пра-пра-дядо, който идва от Северна Гърция и се заселва в района на Гоце Делчев, в село Гърмен. Той е пял в църковния хор и е имал страхотен глас…”

За разлика от някои свои колеги, които изпълняват песни от различни фолклорни области на България, Янко Неделчев държи да изпълнява песни само от Пиринския край.

“Това ме отличава от другите изпълнители­, защото смятам, че песните от Македонския край имат уникална магия, споделя народният певец. - Каква е тя и ние, изпълнителите не можем да разберем, но песните на нашия край се харесват навсякъде.”