Причината за решението на Миро да изтегли парчето си "Губя контрол, когато..." от българския ефир е заради неуредени отношения с основните автори на хита Ясен Козев и Крум Георгиев, които са забранили на певеца да изпълнява на публични места тяхното произведение.

Това означава, че Миро няма да може да пее песента по участия, турнета и телевизионни изяви. Забраната на публичното изпълнение е вследствие на изпратена до поп певеца нотариална покана, пише signal.bg.

В съобщение, изпратено до медиите, Ясен и Крум уточняват, че излъчването и ротацията на парчето в електронните медии не са обект на нотариалната покана, тъй като по силата на сключени договори с ползватели правата на авторите са отдавна уредени. И искането на Миро тя да не звучи в българския ефир е само негово.

"Решението да прибегнем до изпращането на нотариална покана е вследствие на многократните ни опити да уредим отношенията си с Миро по общоприетия начин между колеги и партньори. За съжаление и до ден-днешен Миро продължава да не спазва закона и да използва и преотстъпва без наше знание и разрешение авторските ни права върху "Губя контрол, когато...", обясни Ясен Козев.

*Ясен Козев и Крум Георгиев (Снимка: Zar.bg)

Чрез нотариалната покана авторите на "Губя контрол, когато..." са поставили и съответния законов срок, в който певецът трябва да изплати дължимите им авторски възнаграждения от февруари 2008 г. насам за всички видове използване на парчето, които той е осъществявал лично или чрез продуцентската си компания, на която е едноличен собственик и управител.

"Знаем, че решителността ни да спрем изпълнението на "Губя контрол, когато..." ще се отрази на музикалните фенове в България. Правим това обаче, за да заявим категорично, че е крайно време артистите в България да започнат да работят така, както го правят западните им колеги. Убеден съм, че много от колегите ни също ще застанат зад нас, тъй като и те ежедневно се сблъскват с подобни своеволия", уточни още Крум Георгиев, пише dariknews.bg.

Ясен Козев и Крум Георгиев са автори на музиката и аранжимента, заедно или поотделно, на много български хитове през последните няколко години. Сред заглавията са „Топъл сатен" на Галя и Сатен, „Руж" на Петър Антонов и Йоана, „C'est la vie" и „Mr Dj" на Светла Иванова, песента за кампанията срещу рака на гърдата „Утре", „Кажи ми" на Десислава и Ники Анков, „Ей така" на Алекс Жекова, проекта „Bulgaro" и много други.