Изложба „Ясните очертания на господин Х.” на известния художник Атанас Хранов се открива на 19 април в столичната галерия „Ракурси“ на ул. „Хан Крум“ 4а и ще остане там на вниманието на ценителите на живописта до 12 май.

Експозицията е нов етап в развитието на Атанас Хранов като творец, който притежава способността да вижда винаги различно съвременния свят. В света на художника внезапно са се появили нови персонажи и предмети.

Контурите им са светещи като осева линия и обгръщат господин Х. изцяло, сякаш е навлякъл ризница, сякаш е издигнал преграда, сякаш желае да остане отстранен, чужд на външния свят, казва за него съгражданинът му от Пловдив и негов голям познавач – писателят Александър Секулов.

Мекият сумрак, който досега е обгръщал света и е споявал частите му, оглаждал е ръбовете, сега е заменен от остра светлина, сякаш Господ е светнал с прожектор в очите на човечеството и го разглежда втренчено, констатира той. И в тези самопостроени граници, той се заобикаля с всичко вълшебно и фантазно, което съществува и го прелъстява с красота.

Очертанията, в които е свит човекът в картините на Атанас Хранов, наподобяват утроба, чашка на цвете, скафандър, спасителна капсула на космически кораб, но най-вече – камбана. Камбана, чийто език е самотното човешко същество...

Атанас Хранов е роден през 1961 г. в Пловдив. Завършил е Средно училище по изкуства в Котел и специалност „Дърворезба“ при проф. Антон Дончев в Националната художествена академия в София. Живее и работи в Града на тепетата. В биографията си има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина и множество награди.