Световноизвестният руски виолист и диригент Юрий Башмет пристига в  София, за да отпразнува своята 60-годишнина с българските си приятели и колеги.

Това съобщиха организаторите от Българското национално радио и Националния дворец на културата. Събитието ще се състои на 8 март в зала 1 на НДК от 19.00 часа.

В концерта участват Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на маестро Емил Табаков.

В чест на юбилея си Башмет ще изсвири мистичната композиция за виола, хор и оркестър Стикс от Гия Канчели, който също пристига за събитието. Произведението се изпълнява за първи път у нас и е написано специално за известния виолист.

Сред другите изненади в програмата са пиесата на Алфред Шнитке Не/Сън в лятна нощ, а също и Концерт за две флейти от Емил Табаков, който ще бъде изпълнен от талантливите руски флейтистки Мария Федотова и Виктория Корольова. Творбата ще направи своята премиера в София. Произведението е изпълнявано с различни солисти във Франция, Москва, Бразилия, Мексико и Турция.

Важен принос към целия концерт има и главният диригент на Смесения хор на БНР - Драгомир Йосифов, който е известен с талантливия си прочит на съвременни музикални текстове.

Билетите вече са в продажба на касите на НДК и БНР (бул. Драган Цанков 4). Цените са от 20 до 80 лв.