Точно в деня на големия български празник 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, за 23 поредна година бяха раздадени наградите "Златно перо". 24 изтъкнати творци от музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката получиха престижното отличие за своя принос. Наградите бяха връчени на официална церемония в Ларгото на пл. "Независимост" в София.

Сред наградените бе актьорът Юлиан Вергов, Преди церемонията той написа във Фейсбук: "Спретване за наградите "Златно перо" и "Аскеер". Вероятно нито една няма да е за мен или, както се казва в "Neoдачници" - "Аз може да ви изглеждам прост, важното е, че съм добре сложен". Театралът посрещна наградата си изтупан в луксозен костюм на световния бранд Brunello Cucinelli.

С отличия се разписаха още известният композитор Александър Текелиев, оперната прима Габриела Георгиева, актрисата Слава Рачева, писателят Милен Русков, певицата Йорданка Христова, композиторът Стефан Драгостинов, художникът Христо Йотов и други. Церемонията "Златно перо" е част от програмата на Европейския музикален фестивал, включен в Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на форума е МК. Призът представлява изящна брошка във формата на писец, който е изработен от 24-каратово злато. В програмата участваха Детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, солисти от Националния музикален театър и някои от носителите на наградата.