На 24 май Фондация "Академия Аскеер" ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Церемонията ще се състои се в театър "Българска армия", а кой ще спечели, ще реши 21 членното жури, сред които Георги Каприев, Георги Лозанов, Ивайло Знеполски, Митко Новков, Георги Господинов.

10-те категории на "Аскеер 2018" включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2018 г.

Фондация "Академия Аскеер" обяви пълния списък с номинираните заглавия, режисуари, актьори, композитори и др., които са избирани сред сто представления, повечето от които са дело на столичните театри.

"Лисичета" ще се бори в категорията най-добър режисьор, водеща мъжка и поддържаща женска роля, както и за сценография и костюми. С четири номинации представлението на Иван Пантелеев "NеоДачници” по "Дачници“ от Максим Горки, също на Народния театър, е следващият спектакъл в най-големи шансове да си тръгне със статуетката Аскеер, дело на скулптора Георги Чапкънов. Още един спектакъл на Харалампиева от сцената на Малък градски театър "Зад канала” по романа на Джон Стайнбек "Зимата на нашето недоволство" е след лидерите по номинации – за поддържаща мъжка и женска роли и за музика. Следват с по две номинации варненското представление "Хенри ІV" под режисурата на Лилия Абаджиева и "Танцът Делхи" на Галин Стоев, който също се играе на сцената на Народния театър.

В битката за най-добро представление влизат "NеоДачници”, "Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев и "12-те гневни“ от Реджиналд Роуз, постановка Пламен Марков, Общински културен институт Театър "Възраждане“.

Претендентите за отличието за най-добра режисура са Бина Харалампиева за "Лисичета", Галин Стоев за "Танцът Делхи“ и Иван Пантелеев за "NеоДачници”.

В категорията за водеща мъжка роля се състезава Деян Донков за ролята на Калигула в едноименния спектакъл на Диана Добрева по Албер Камю на сцената на Народния театър и за превъплъщението си в Хари в "Палачи” от Мартин МакДона, постановка на Стоян Радев в Театър "София”. Другите номинирани са Захари Бахаров за изпълнението на Бай Славе в "Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199, и Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, адвокат в "NеоДачници”.

Три дами се състезават и за отличието в категорията водеща женска роля. Това са Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в "NеоДачници”, Теодора Духовникова за изиграването на Регина в "Лисичета” и Мария Стефанова за ролята на А в "Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов и Народния теетър.За наградата за изгряваща звезда претендират двама актьори и режисьор. Веселин Петров е номиниран за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева в Театър "Азарян“, НДК. Делян Илиев за режисурата на "Три сестри“ от Антон П. Чехов, постановка на Делян Илиев в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“ – Смолян, както и Неда Спасова за превъплъщението й във Варвара Петровна в Програма Достоевски "Изгонването на бесовете“ – "Бесове“ по Фьодор М. Достоевски, постановка Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато“.

В категорията поддържаща мъжка роля се надпреварват Александър Хаджиангелов, Малин Кръстев и Явор Бахаров. Битката за поддържаща женска роля се води между Ана Пападопулу, Василена Атанасова и Стефка Янорова.

За сценография са номинирани Свила Величкова за "Лисичета”, Васил Абаджиев за "Хенри IV“ и за "Ако нямах лоши сънища” по Уилям Шекспир, постановка Лилия Абаджиева, Театър "Азарян”, НДК, и Марина Райчинова за "Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София”.

За костюми са номинирани Васил Абаджиев за "Хенри IV“, Свила Величкова за "Лисичета”, Нина Пашова за "Калигула” и за "Три високи жени”.

За отличието в категорията театрална музика се състезават Асен Аврамов за "Зимата на нашето недоволство”, Мишо Шишков за "Moderato cantabile” от Маргьорит Дюрас, постановка Стилиян Петров,Театър "Любомир Кабакчиев” – Казанлък, и Петър Дундаков за "Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София”

Преди десет дни бяха обявени номинациите в категория Съвременна българска драматургия за 2018 г. Това са "Изход" от Йоана Мирчева, "Закачане" от Неда Соколовска и "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова.