„Z ФЕСТ“ е инициатива на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и сдружение ТРАНСФОРМАТОРИ, която търси пресечните точки между развитието на съвременните изкуства и новите технологии.

Ако координатните оси Х и У отразяват измеренията на плоскостта, то оста Z отразява визията в дълбочина. Дълбочината на човешкото развитие през вековете е кодирана в изкуството на всяка една епоха и култура. За да усетим дълбочината на съвременния свят, неминуемо трябва да срещнем съвременните технологии.

Идеята е всяко издание на фестивала да бъде тематично и практически обвързано с актуална към момента нова технология. Ще се изследват възможните ѝ приложения за целите на изкуството, като инструмент в артистичните практики.

Темата на първия „Z ФЕСТ“ са дроните. Дронът е безпилотен летателен апарат, управляван дистанционно. Разработен е за военна употреба, но през последните години започва да навлиза и в гражданската сфера. Важен момент за приложението на дроните е практиката да се оборудват с камери, с които да заснемат кадри от висока гледна точка. В комбинация с възможността да достигнат до трудно достъпни места, те се превръщат в технология с изключително широко приложение, от която неминуемо се възползва и изкуството.

„Z ФЕСТ“ ще се реализира в старото трамвайно депо „Клокотница“ в София и ще представи разнообразни артистични гледни точки, инспирирани от идеята за погледа през камерата на дрона. Събитието ще включва презентация на технологията на безпилотните летателни апарати; изложба видео арт; аудиовизуален сет със смесване на живо на музика и видео. Също така ще се проведе и дискусия за бъдещето на трамвайно депо Клокотница, като алтернативна зона за култура.

Основният акцент на „Z ФЕСТ“ е видео арт изложбата „По покривите на София“, която отразява резултатите от два уъркшопа, базирани на дрон технологията.

В уъркшопа „SOFIA ROOFS“ съвместно работят видео артисти и дрон оператори. Целта е да обменят практики и гледни точки по отношение на възможните приложения на дроните в технически и артистичен план. Водещ е Рене Беекман – един от основателите на магистърска програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия.

Уъркшопът „Поглед отгоре“ е за ученици от национална професионална гимназия по полиграфия и фотография в столицата, в рамките на образователната платформа „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Участниците в него създават видео творби, базирани на заснети с дрон кадри на София.



„Z ФЕСТ“ ще се проведе на 9 май (събота) от 18.00 часа в трамвайно депо „Клокотница“ в София.
Събитието включва:

ПО ПОКРИВИТЕ НА СОФИЯ
Изложба видео арт, резултати от уъркшопи за колаборации между видео артисти и дрон оператори

ДРОНИ
за технологията на безпилотните летателни системи

ДЕПО ЗА ГРАДСКИ ДИЗАЙН
дискусия за бъдещето на трамвайно депо Клокотница

МУЗИКА И ВИДЕО
Аудиовизуален сет с Yves O

9 май (събота) от 18.00 часа
Трамвайно депо „Клокотница“
София, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 84