Световноизвестната българска оперна прима Соня Йончева ще излезе на сцена пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ заедно с краля на операта Пласидо Доминго на 31 август точно в 20 часа. Те ще изнесат Гала концерт с популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.



За първи път звезди от такава величина ще пеят в сърцето на София. „За мен като българка е особена чест да пея пред един от символите на нашата столица - катедралата „Свети Александър Невски“. Вълнението да направя това именно с Пласидо е изключително и му благодаря за приетата покана“, заяви прочутото сопрано при обявяването на новината.

Пласидо Доминго днес празнува своя 80 годишен юбилей. Медиите по света отбелязват заслугите му към оперното изкуство и проследяват неговата богата и продължителна кариера. „Не мога да повярвам на това, което ми се случи. Не съм и мечтал толкова години да имам възможността да споделям с публиката любовта към оперното изкуство, към музиката.

Оценявам щедростта на съдбата и съм благодарен за подкрепата на публиката, признанието, което получавам от нея, от моите колеги. В живота си съм имал и щастливи и трудни моменти, но винаги публиката ми е давала сили да продължа. Да се чувствам необходим!“, споделя Доминго. Той е радостен, че ще се върне отново в България, няколко години след концерта му в зала Армеец, когато вдигна на крака публиката, изпълнявайки на български език песента „Моя страна, моя България“ от репертоара на Емил Димитров.

Компанията SY11 Events е организатор на Галата, а партньори са Столична община и Министерство на културата. Концертът ще създаде един истински празник на музиката в края на лятото. „Във времената, в които живеем бих искала този концерт да донесе вдъхновение на моите сънародници и да даде един нов импулс в българския културен живот. Бях много щастлива, когато през миналата година пях в Античния театър в моя роден Пловдив. Била съм на различни сцени, пред различна публика, но усещането да си у дома е несравнимо!“, сподели Йончева.

Билетите са в продажба от утре и са на цени от 50 до 250 лева. Ще бъдат пуснати в продажба и ограничен брой ВИП билети, които включват специален подарък за меломаните на цени от 300 лева.