В „Реч за достойнството на човека“ (ИК „Изток-Запад“) Джовани Пико дела Мирандола разглежда мястото на човека в мирозданието, като пълновластен творец на своето собствено „аз“.

„Реч за достойнството на човека“ от Джовани Пико дела Мирандола е може би най-добре познатият философски трактат от епохата на ранния Ренесанс. Това е забележителна възхвала на човека и свободната му воля. Според Мирандола всеки от нас е резултат усилията и изборите, които прави. Италианският мислител продължава хуманистичната традиция и е убеден, че човек не е предопределен веднъж и завинаги, че е способен сам да определи своя живот.

Джовани Пико дела Мирандола е италиански философ, един от най-ярките представители на ренесансовия хуманизъм. Роден е през 1463 г. Учи философия в университета във Ферара, а по-късно продължава следването си в университета в Падуа, който е център на аристотелизма в Италия. В Падуа младият мъж се запознава със средновековната философска традиция. Мирандола владее латински, иврит, гръцки, а по-късно започва да изучава арабски език. Увлича се от съчиненията на арабските и еврейски мислители. През 1485 г. посещава Париж, където изучава източна философия. Преди смъртта си става монах от Доминиканския орден. Умира през 1494 г. във Флоренция.

Освен „Реч за достойнството на човека“ в настоящето издание е включен трактатът „За съществуващото и единното“. В него Джовани Пико дела Мирандола се опитва да обхване всичко най-важно и съкровеното, натрупано от духовния опит на човечеството през вековете. Фактът, че е блестящ познавач на различни духовни учения му помага да разработи своя философска система. Така той достига до идеята за вътрешно единство на човешката мисъл. И твърди, че съществува единна истина и че всички религии и философски учения са нейно проявление. Нещо повече – авторът доказва, че различните мислители, учения, традиции не са взаимоизключващи се, а са взаимосвързани чрез дълбоко вътрешно родство. Трактът „За съществуващото и единното“ Мирандола пише в края на живота си. Това е единственият запазен фрагмент от планирано съчинение за хармонията в направеното от Платон и Аристотел.

Сборникът на Джовани Пико дела Мирандола е четвъртото заглавие от библиотека „Извори“ – новата поредица на изд. „Изток-Запад“. Преводът от латински е дело на Теодор Хрисчев и Цочо Бояджиев. До този момент в поредицата са излезли още „Пир“ от Платон, „Към себе си“ от Марк Аврелий и „Фрагменти“ от Леонардо да Винчи.