За литературните случаи през социализма в България, породили противоречивите мнения, които витаят и до днес в обществеността, ни разказва известният български поет, драматург и изследовател доц. д-р Пламен Дойнов в новата си книга.

Научното изследване „Литература на случаите. От „Тютюн“ до „Хайка за вълци““ е част от съвместната поредица „Минало несвършено“ на Института за изследване на близкото минало и издателство „Сиела“.

За т.нар. по-специални случаи в българската литература в периода 1945-1989 г., които пораждат ожесточени дискусии и противоречиви мнения и до днес – онези произшествия в литературата, около които се случват интензивно струпване на мнения „за” или „против”, реакции на критиката и на властта, активиране на цензурата и на тайната полиция, мероприятия на Съюза на българските писатели и партийната организация към него, понякога дори явна или скрита намеса на самия комунистически вожд, циркулиране на слухове и анекдоти, сложен избор пред автора, чието произведение е предизвикало реакциите, и т.н. – пише доц. д-р Пламен Дойнов.

Неговото изследване „Литература на случаите. От „Тютюн“ до „Хайка за вълци““ (с подзаглавие „Казуси в литературното поле на НРБ“) е съсредоточено върху микроисторията, фокусирана върху случая, самото понятие случай в литературната (микро)история, случаят като скандал и скандалът без случай. Мястото и важността на случая в литературата на НРБ като съвременно предизвикателство също са предмет на коментар от автора. Сред разгледаните в ценното издание случаи са „Тютюн“, „Люти чушки“, „Хайка за вълци“ и др.

Пламен Дойнов (1969) е известен български поет, драматург и изследовател. Доцент е в Нов български университет, доктор на науките, директор на научната програма на департамент „Нова българистика“ на НБУ „Литературата на НРБ (1946–1990)“. Дойнов е автор и съставител на редица издания, посветени на проблемите на българската литература от XX и XXI век – по-специално в областта на литературната и културната история на комунизма, сред които „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989.

Норма и криза в литературата на НРБ“, „Инкриминираният Иван Динков“ и др. Сред стихосбирките му са „София-Берлин“, излязлата наскоро „Балът на тираните“ и др. Носител е на наградите за поезия „Николай Кънчев“ (2012, 2016), „Иван Николов“ (2004, 2012), както и на „Иван Радоев“ (2001) и „Аскеер“ (2006) за драматургията си. За критиката и изследванията си печели също редица престижни отличия: наградите „Христо Г. Данов“ през 2012 г., „Иван Радославов и Иван Мешеков“ през 2015 г. и „Иван Динков“ през 2016 г. Редактор е в Литературен вестник.

„Литература на случаите. От „Тютюн“ до „Хайка за вълци““ е част от съвместната поредица „Минало несвършено“ на Института за изследване на близкото минало и издателство „Сиела“. Сред заглавията в поредицата срещаме още „Държавна сигурност – предимство по наследство“ на Мария Дерменджиева и Момчил Методиев, „Ромен Гари и френската дипломатическа поща“ от Райна Карчева, двата тома на „Как се променят нещата“ от проф. Ивайло Знеполски и др.

Оформлението на корицата на „Литература на случаите. От „Тютюн“ до „Хайка за вълци““ е на Веселин Праматаров.