Столичната галерия „Париж“ ще отпразнува подобаващо своята 14-а годишнина с общата изложба „Реализъм“, която може да се види до 5 май.

В нея са събрани едни от най-добрите съвременни представители на реализма, хиперреализма, сюрреализма и магическия реализъм в българската живопис. С повечето от художниците галерията работи успешно от години.

Мото на експозицията е мисълта на известния немски художник Макс Бекман „Ако искате да разберете невидимото, трябва да проникнете максимално дълбоко във видимото".

Реализмът с неговите разклонения присъства често в постоянната сбирка на галерията, а идеята за неговото самостоятелно и фокусирано представяне назрява отдавна в плановете на галеристите Борис и Надя Павлови.

Любопитно за посетителите и ценителите ще бъде съпоставянето на отделните автори, характерни им живописни умения и най-вече - техните оригинални идеи.

Натюрмортите, с които те участват, са изпълнени с високо класическо майсторство, но едновременно с това имат и съвременно звучене, доловимо в различните елементи и постройката на композицията.

Сюрреализма откриваме в закачливата творба на Иван Стратиев „Една голяма учена тиква“, в ефирните ювелирно изпълнени композиции на Марина Богданова, в порцеланово изваяните женски лица на Димитър Богданов, както и в морските елементи, вплетени в картините на бургаския художник Станислав Вардев.

Магическият реализъм е представен от художниците Росен Кръстев, Кирил Митовски, Даниела и Владимир Овчарови (САЩ). Композиции с летящи кораби и хора, причудливи конструкции, феерични и красиви светове кацнали
върху гърба на огромен скакалец и разбира се - един магичен бял заек с човешко лице и мустаци като на Салвадор Дали.

Хиперреализмът е защитен от неговия най-ярък представител у нас Бойко Колев. Художникът е работил по картината си за изложбата буквално до последния момент преди откриването й вчера. По думите на автора, тази голямоформатна творба е сред най-значимите създавани от него и изразяващи го в максимална пълнота като творец и човек.

Художниците, които участват в изложбата „Реализъм“, независимо че са различни като стил и избор на теми, са в невероятна хармония и симбиоза в пространството на галерия „Париж“. Обединява ги огромната им отдаденост на изкуството, любовта към детайла, невероятният перфекционизъм и най-вече дълбокото им вглеждане в света около тях.