Предпремиерата на „Хавра“ – новия роман на Захари Карбашлиев, както и „Последната територия“ – носителят на наградата „13 века България” са изборите на издателство „Сиела“ за 33-тото издание на Празниците на изкуствата.

Морето има силата да ни накара да мислим за неща, за които обичаме да мислим. Ето защо офисът на издателство „Сиела“ се мести на созополския скалист бряг, за да довърши няколко чудни книги, с които да направи есента ви по-уютна и по-приятна, както и за да се включи в ежегодните Празници на изкуствата „Аполония“.

Специални гости на морския бряг ще бъдат и Захари Карабашлиев и Момчил Николов – двама от най-обичаните и популярни български автори. Заедно с тях на 31 август ще изпратим лятото с две книги, които ще оставят трайна следа на съвременната българска литературна сцена.

Представянето на „Последната територия“ от Момчил Николов, носител на най-авторитетната литературна награда в България – Роман на годината на Фонд „13 века България“, ще се проведе на 31 август от 18:00 ч. в Художествената галерия в Созопол. Книгата ще представят писателят Захари Карабашлиев и редакторът Христо Блажев.

От 20:00 ч. на същата дата и отново в Художествената галерия ще се проведе и специалната предпремиера на най-очаквания роман на тази година – „Хавра“ от Захари Карабашлиев. В разговор за работата между писател и редактор Веселина Седларска и Карабашлиев ще докажат, че „всяка история пренарежда света завинаги“, а предпремиерата ще бъде специален комплимент към посетителите на града.
„Последната територия“ от Момчил Николов е книгата, отнела няколко години сериозни проучвания на писателя и спечелила наградата Роман на годината на Фонд „13 века България“.

Историята е вдъхновена от проучванията на Карл Юнг, а действието на романа е разположено в Барселона, град-лабиринт сам по себе си, който допълва тези 700 страници прескачане от реалното в свръхреалното, от живота към смъртта, от действителността в съня. И все пак в края всичко е ясно и страховито реално.

„Хавра“ от Захари Карабашлиев е вторият роман на автора на бестселъра с 25 издания „18% сиво“. Книгата пресъздава в себе си всяко едно от значенията на думата „първоизточник“ и съчетава елементи както на напрегнатия ноар, така и на историческата хроника. В нея социалното е пречупено през водовъртежите на сърцето, а динамичният и заплетен сюжет превръща киноматографичния разказ за мъж, готов на всичко в името на истината, и за жена, бореща се за любовта си, в майсторска панорама на две епохи.

В мащабния и същевременно интимен свят на „Хавра“ история и настояще се срещат, факти и фикция се преплитат, редуват се напрегнато действие, лиричност и психологизъм.