Захари Карабашлиев, смятан за най-добрия съвременен български писател, ще представи бестселъра си „18% сиво“ пред студенти на Американския университет в България.

Дебютният му роман „18% сиво“, преиздаван 10 пъти, печели престижната награда “Български роман на годината,” връчвана от фондация “Едуард Вик”. „18% сиво“ е и един от финалистите на добре познатите награди “Елиас Канети,” които се организират на две години, а романът бе избран от читатели да бъде сред 100-те най-обичани книги в кампанията на ББС “Голямото четене.” Правата за екранизация на “18% сиво” вече са купени, а сценарият е написан от самия автор. Представянето на „18% сиво“ ще бъде днес от 19:15 ч. в библиотека „Паница“ на Американския университет в България. Присъстващите ще имат възможност да се запознаят с популярния български писател и да чуят неговите виждания за литературата, живота, любовта и още нещо.

Другата негова книга “Кратка история на самолета” е “Книга на годината 2009” на издателство “Хеликон.” Пиесата му “Неделя вечер” печели най-престижната театрална награда в България „Аскеер“ през 2009, а представянето й на сцена бележи успех в София. Друга негова пиеса “Откат” получава награда за най-добра нова българска пиеса, поставена в София, и печели наградата на публиката през 2012 на театралния фестивал “Нови пиеси от Европа” във Висбаден, Германия, който е най-големият фестивал за съвременна европейска драматургия. Карабашлиев пише есета и статии за различни литературни журнали, списания и вестници.

Захари Карабашлиев е български автор, който понастоящем живее в Калифорния, Съединените щати. Първите си текстове и разкази Захари пише, докато учи българска филология в Шумен. Публикува в "Литературен вестник", "Литература, изкуство, култура", участва в национални студентски конкурси и печели първи награди. През 1997 г. заминава за САЩ. Учи художествена фотография в университета в Охайо, работи с джаз музиканти, снима и продава. Завършва филмови продуцентски класове в Лос Анджелис, участва в кино и театрални работилници. Пише драматургия на български и английски.