Зала 2 в Националния дворец на културата вече ще носи името на големия режисьор Крикор Азарян. Това съобщи на рождения му ден (14-ти март) директорът на НДК Мирослав Боршош. “Не излизай на сцената, ако нямаш какво да кажеш!”, припомни Боршош думите на Азарян, който щеше да навърши 81 години.

Започва ремонта на амфитеатралната зала и през новия сезон тя ще бъде втората най-голяма сцена след Народния театър, в която ще се играят качествени представления.

Мирослав Боршош се обърна към представителите на медиите с думите: “За мен е чест да ви приветствам и да ви съобщя, че вие имате привилегията да бъдете първите зрители в залата, която от от днес се надяваме да бъде дом за духа на големия български творец Крикор Азарян”.

С каузата Театър “Азарян” ще бъде натоварен един от най-талантливите съвременни български драматурзи - Яна Борисова, съобщи още Боршош.

„За мен това е изключително вълнуващ момент и съм благодарна на г-н Боршош за поканата да участвам в реализацията на тази голяма идея“, заяви Яна Борисова.

Тя сподели и основните цели, които ще бъдат заложени в програмата на новото театрално пространство. За първия сезон ще бъдат поканени някои от най-добрите български режисьори, които да реализират своите постановки, като успоредно с това ще бъдат поканени и най-младите творци, които в момента не работят достатъчно активно.

„Ще представим няколко от най-добрите и интересни представления, които в момента се изнасят в театри извън София“, подчерта още Борисова.

Тя заяви и амбициозната цел да бъдат възстановени няколко от най-значимите представления, които вече не се играят, но които имат своето историческо място в българския театрален живот. „Безспорно има представления, които заслужават животът им да бъде продължен и ние ще направим всичко необходимо за това“, допълни Борисова.

Изключително важен акцент в програмата на новата театрална зала “Азарян” ще бъде поставен и върху българската драматургия. „Да има дом за българската драматургия е и моя лична кауза. И макар да съм наясно, че това е изключително висока летва, съм сигурна, че с подкрепата на г-н Боршош ще успеем да я реализираме“, каза в заключение Борисова.

На събитието присъства и дъщерята на Крикор Азарян – Хермина, която бе видимо развълнувана от преименуването на новата зала.

„Бих искала да благодаря на г-н Боршош за честта и признателността към моя баща - за него не може и не бива да се говори в минало време, тъй като той продължава да съществува чрез своите пиеси и постановки, които продължават да изнасят неговите студенти и актьори и зала 2 е най-доброто място за дом на неговия дух“, заяви Хермина Азарян. Тя изрази надежда, че новата зала покрива критериите за театър, който да бъде своеобразен трамплин за младите български творци и припомни историята на тази зала – в имена, оставили своя отпечатък тук.

„Зала 2 беше онова елитно пространство, в което се работеше на проектен принцип преди промените – нещо немислимо за онзи период. Тук са се раждали изключително интересни театрални проекти на Леон Даниел, Вили Цанков, Юлия Огнянова, Хачо Бояджиев“ и много други, припомни дъщерята на Азарян. Творческа следа са оставили и Иван Пантелеев, Галин Стоев, Теди Москов с неговите „Фантасмагории“ по Хофман“, допълни още известният ни театровед.

Накрая Хермина Азарян направи символичен подарък на Яна Борисова, давайки й прословутите 10 джедайски закона на нейния баща, припомняйки един от тях: „Да си съвременен – това значи да си необичаен и неочакван в постъпките и в реакциите си. Но това не значи да не си мотивиран и да липсва логика. И тук е разковничето: да вдигаш летвата на неочакваното до невероятност, въпреки съществуващите закони на гравитацията“.

Последната продукция на НДК, поставяна в Зала 2 е танцовият спeктакъл „Вечерята“ на Робърт Таниън преди 13 години.



Повече за Крикор Азарян:

Крикор Азарян ни напусна на 14 декември 2009 г. Днес той щеше да навърши 81 години. Роден в Пловдив, той се превръща в едно от емблематичните имена за качествен театър с постановки като "Дневникът на един луд" по Гогол, Театър 199, сезон 1965/1966; "Време за любов" от Валентин Катаев, съвместно с Николай Поляков, сезон 1969/1970; "Вишнева градина" от А. П. Чехов, ТНА, сезон 1974/1975; "Опит за летене" от Йордан Радичков, Драматичен театър Перник, сезон 1978/1979; "Дванайсета нощ" от Шекспир, съвместна постановка на ВИТИЗ и Младежки театър, сезон 1993/1994, художник Ан Дешантр (Франция); "Буре барут" от Деян Дуковски, Московски драматичен театър - Москва, сезон 2003/2004; "Трамвай желание" от Тенеси Уилямс, ТБА, сезон 2005/2006; "Дванайсета нощ" от Шекспир, Младежки театър "Н. Бинев", сезон 2006/2007; "Чайка" от А. П. Чехов, ТБА, сезон 2006/2007; "Три сестри" от А. П. Чехов, Младежки театър "Н. Бинев", сезон 2007/2008; "Вишнева Градина" от А. П. Чехов, Народен театър "Иван Вазов" и още над 100 поставени представления. Азарян е дългогодишен преподавател по “Актьорско майсторство и режисура” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“, председател на Българската асоциация на режисьорите от театъра и почетен професор на Нов български университет. Получавал е всички български театрални награди, като през 2008 г. взима и „Икар” за принос към българския театър. Удостоен е с почетен „Аскеер“. Негови студенти са изявени български творци като Мариус Куркински, Койна Русева, Стефан Вълдобрев, Иван Урумов, Камен Донев, Ева Тепавичарова и много други. Той е обичан и уважаван от всички, които го познават, заради таланта и безкрайната си човечност.

„Това, което мен ме вълнува е не как живее човекът, а за какво живее”...
(Крикор Азарян)


Повече за Яна Борисова:

Яна Борисова е писател, драматург и сценарист. Родена е в София през 1972 г. Завършва история на изкуството. Пише пиеси, книги, разкази и филмови сценарии. Води курсове по творческо писане. Най-известните ѝ драматургични текстове са "Малка пиеса за детска стая", "Приятнострашно" и "ХОРАТА ОТ ОЗ". През 2007 г. печели обявения от Театър 199 конкурс за написване на камерна пиеса (до четири действащи лица) на съвременна тематика на името на голямата българска актриса Славка Славова.

Носителка е на наградите: Икар (2008), (2010), (2014), Аскеер (2008), Наградата на независимата критика, Наградата за камерна пиеса, наградата Златно перо, наградата Нова европейска драма и др. Многократно е номинирана за различни европейски отличия за драматургия и литература. Участва във всички театрални фестивали в Европа.