Вчера във Варна официално беше дадено началото на третото издание на най-атрактивния младежки фестивал Funcity 2013.

На откриването в Морската градина пъстра палитра от детски фолклорни състави от Украйна, Русия, Армения, Румъния, Литва и Латвия зарадва гостите на фестивала с изпълнения на народни песни и танци от цял свят.

Разнообразни творчески работилници, разположени между сцена Раковина и Морското казино забавляваха посетителите през целия ден, а вечерта на откритата сцена до Обсерваторията зазвучаха фънк, блус и рок изпълненията на бандите Sea Garden, Funkaround и Cool End The Ghe.

Късно вечерта беше излъчен победителят в танцовото състезание Хип-хоп афери – Стоян Новаков-The Kid, който заминава за най-големия стрийт денс кемп SDK Europe 2013. The Kid, който се оказа рожденик обеща, че ще даде най-доброто от себе си в надпреварата с най-добрите freestyle хип-хоп танцьори на кемпа в Чехия.

Акцент в програмата на Funcity днес е пърформънсът Chrono Dance, който ще бъде представен в 19:00 ч. в Младежки дом и е вдъхновен от текстовете на един от най-интересните родни хореографи – Мила Искренова.

Влияе ли времето на нашите движения, мечти, мисли, влюбвания? Ако отговорът е положителен, какво се случва след време с мечтите?

Случва се Chrono Dance – шега-сепуко, поднесена естетично, закачливо и леко лениво, един специален, личен бенефис – бенефисът на нищо неслучването в живота на свободния артист. Това е вторият съвместен проект на варненския диджей Добо Мързов и Елица Матеева, който ще провокира към размисъл за мястото на свободния артист в условията на съвременната действителност.  Фрaгментарната конструкция на пърформанса има документален характер и е критичен и ироничен прочит на изкуството.

Разположено в близост до сцена Раковина, в следобедните часове забавното фото студио Fun си ти! на Арт На Тъмно Зона ще приканва посетителите да се снимат, заставайки зад рамка. На момента ще им бъдат показвани специални табелки с изписани думи за различни типове настроения и поведения, които те ще трябва да изразят. Снимките на участниците във фото емоцията ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на „На Тъмно“,  където впоследствие ще се проведе гласуване за най-харесваните кадри.

Вечерта на откритата сцена пред Обсерваторията ще се проведе първото състезание, част от Световния шампионат по Въздушна китара Air Guitar Championship. Всъщност, свиренето на Въздушна китара не изисква умения за свирене на истинска китара, защото инструментът на всеки участник е невидим. Всеки, който е достатъчно смел да излезе на сцената, ще има възможност да изнесе собствено шоу пред публиката. Гери Турийска от Rubikub и китаристът на Cravity Co. Иво Чалъков ще оценяват изпълнителите по три критерия: техника (сходство с истинско свирене на китара), сценично присъствие (излъчване на музикална звезда, рокенрол чар, атрактивно поведение) и въздухарство (въплъщаване на налудничавия дух на Въздушната китара). През юли ще бъдат проведени кръгове и в други градове, а в началото на август ще бъде излъчен шампионът по Въздушна китара за България, който ще вземе участие на Световния финал във Финландия в края на август.