За втора поредна година в рамките на Софийския международен литературен фестивал се организира конкурс за български писатели.

Темата на конкурса – Истанбул е вдъхновена от международния фокус на най-голямото литературно събитие в страната.

Четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал (13-18 декември 2016 г.) ще е посветено на турската литература.

От 26 май 2016 г. започна първата и основна фаза на конкурса, в която българските писатели могат да изпращат свои текстове. Крайният срок за подаване на произведенията е 31 август 2016. Селектираните текстове ще бъдат преведени на турски език и издадени в специален сборник в Турция през 2017 г.

Една от целите на Фестивала е всяка година да инициира издаването на книга с произведения, които да популяризират българските писатели в чужбина.

Условия за участие в конкурса на Софийски международен литературен фестивал за 2016 г.:
Тема: „Истанбул”;
Срок: 26 май - 31 август 2016;
Условие за участие: поне една издадена книга;
Категории за участие: поезия - до 5 стихотворения; проза – до 18 000 знака;
Селекционери: Биляна Курташева, Бойко Пенчев, Миглена Николчина, Хюсеин Мевсим;
Адрес за изпращане на произведенията и кратка творческа биография: office@literaryfest.org.

С участието в конкурса писателите изразяват и съгласието си текстовете им да бъдат публикувани в сборник, преведен на турски език.
Избраните автори ще бъдат обявени по време на Фестивала през декември.

Четвъртото издание Софийският международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на културата на Република България, Министерството на културата и туризма на Турция и Програмата за популяризиране на литературата на Турция – ТЕДА.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Култура” за 2016 г.