Днес, 14 ноември с три поредни премиерни спектакъла започва ACT Фестивал за свободен театър: 2 - първият и единствен фестивал изцяло за професионален свободен театър в България.

До 18 ноември зрителите ще могат да видят шестнайсет свободни театрални и танцови проекта – витрина на независимата сцена у нас, сред които - шест премиери, нови български пиеси, съвременен танц, кукли и експериментални представления. Всички те ще намерят своята публика в 10 различни градски локации.

Програмата на фестивала ще стартира в 17.00 часа в Червената къща с премиерата на танцовия спектакъл medea. Проектът на Мирослав Йорданов продължава класическия мит. Отправната му точка е опустошен свят, населен с фантомни образи и фрагменти, а основни персонажи са трима дебютанта – скулпторът Никола Борисов, младата танцьорка Мирослава Захова и една жива мускусна патица.

От 19.00 часа в Централна софийска баня ще се състои премиерата на “ПроТекст 5: НАВРЕМЕ” на Организация „36 маймуни”. В него четирима режисьори – Гергана Димитрова, Василена Радева, Петко Стоянов и Мортен К. Роесен, които са получили своето театрално образование в Германия, България, Румъния и Дания, се събират, за да създадат театрален сериал с различни интерпретационни подходи към темата „време“. Всеки от режисьорите ще изработи своя авторска миниатюра в различен изпълнителски жанр: театрално-научна лекция, филмов театър, пърформанс – четене и мини-опера.

От 21.00 часа ще се състои третата премиера - “Черен Петър“ на Александър Мануилов в театър Сфумато. Моноспектакълът на актьора Петър Генков  разказва една изненадваща история, която коментира теми, като социалната толерантност, интеграцията, трудностите на хората от малки градове да се приспособят към живота в големите и други любопитни теми, поднесени по нов, често хумористичен и вдъхновяващ начин.

От 21.00 часа ще започне и откриващото парти на фестивала – с концерт на група Help Me Jones и парти с Disco set Timoshenko & Mr. Vanderlay. Мястото е клуб Jules Verne, а входът – свободен!

Днес стартират и две от работилниците от богатата образователна програма на ACT Фестивал за свободен театър: 2 - дискусионната група по критическо писане (с модератор Ангелина Георгиева от „Нови драматургии”) и уъркшопът за драматурзи, воден от Александър Мануилов и Светозар Георгиев.

Фестивалът се организира от  АСТ Асоциация за свободен театър в сътрудничество с Фондация „Арт Офис” и Платформа „Нови  драматургии”. Съфинансиран е от Програма “Култура” 2012 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019г, Министерство на културата, Фонд Култура, Гьоте-институт и Американското посолство в България.