От днес 25 август 2015 г., започва продажбата на абонаментни карти и билети за новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, който е с начало 9 октомври.

Меломаните могат да ги закупят от Рекламно-информационния център в двора на БНР. От следващия вторник – 1 септември, те ще се продават и на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

„Музикална къща БНР“ тази година е приготвила подарък за най-ревностните почитатели на симфониците и Детския радиохор. Всеки, който закупи абонамент за един цикъл, ще получи като бонус и билет за Коледното матине на оркестъра на 25 декември.

При откриването на сезона на 9 октомври, под палката на главния диригент Емил Табаков, ще прозвучи Концерт за пиано и оркестър от Димитър Ненов със солист Иво Върбанов.

За любителите на операта е най-престижното събитие в репертоара –концертното изпълнение на операта „Отело” от Джузепе Верди на 23 октомври със специалното участие на оперната прима Красимира Стоянова, румънския тенор Мариус Влад, Руси Ников, Гергана Русекова и др. Смесеният хор на БНР, подготвен от Драгомир Йосифов, ще допринесе за невероятното преживяване.

Програмата на оркестъра е като наситена палитра от любими произведения, утвърдени диригенти, български композитори и музиканти на световно ниво. Българските солисти със световни кариери - Красимира Стоянова, Пламена Мангова, Александър Сомов, Сузана Клинчарова, Андреана Николова, Маргарита Илиева и Петър Македонски са част от големите имена и младите таланти, които ще гостуват. Пред оркестъра ще застанат гост-диригентите Владимир Вербицки, Енрике Димеке и Брус Чембърлейн, както и утвърдените им български колеги Георги Димитров и Драгомир Йосифов.

В програмата свое запазено място имат произведения от български композитори - Красимир Кюркчийски и Марин Големинов, както и големите автори в руската музика Шнитке, Шостакович и Чайковски. Няма да липсват и виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен.

Реверанс към почитателите на оперната музика е концертът на 15 януари с популярни арии, дуети и хорове. С мексиканския диригент Енрике Димеке оркестърът ще отбележи 100 г. от рождението на Алберто Хинастера и ще поднесе свой прочит на увертюри и фрагменти от опери от Рихард Вагнер.

Произведения в оркестровия репертоар от класиците Шуман, Брамс, Малер и Сен-Санс ще прозвучат на концертите на 9 октомври, 11 декември, 12 февруари и 8 април. В Страстната седмица, на 27 април, Радиосимфониците, заедно със Смесения хор на БНР ще изпълнят „Йоханес пасион” от Й.С.Бах, под диригентството на Драгомир Йосифов.

На 10 юни 2016 г., под палката на американския диригент Брус Чембърлейн със солисти и хористи от САЩ, Симфоничния оркестър ще закрие сезона си с монументалното произведение Dona Nobis Pacem от Ралф Вон Уилямс.

РИК на БНР
АБОНАМЕНТНИ КАРТИ ЗА ЕДИН ЦИКЪЛ:

89, 69, 59 лв.
АБОНАМЕНТНИ КАРТИ ЗА I-ви и II-ри ЦИКЪЛ:
159, 129, 109 лв.
ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ ЗА СТУДЕНТИ, УЧЕНИЦИ И ПЕНСИОНЕРИ
ЗА 1 ЦИКЪЛ: 49 лв.
ЗА ЦИКЪЛ I И ЦИКЪЛ II: 89 лв.
ЦЕНИ ЗА 1 КОНЦЕРТ: 30, 20, 15 и 10 лв.
Билети и карти може да закупите на касите: „Кантус фирмус” в зала „България”, в БНР на адрес бул. „Драган Цанков” 4 и по интернет на ticketsbg.com

Пълната програма, включена в абонаментния цикъл, можете да видите .