Над 6000 медицински термини са подробно описани и подредени по азбучен ред в полезния и удобен за всекидневна употреба справочник на д-р Петя Арнаудова „Малка медицинска енциклопедия за всеки“ (ИК „Изток-Запад“).

Написана на достъпен език, книгата може да се ползва не само от медицински лица, но и от всеки – за справка или обогатяване познанията в сферата на медицината.

Здравето и въпросите, свързани с него, вълнуват все повече хора днес. В своя труд д-р Петя Арнаудова отговаря на много от тези въпроси, описвайки на достъпен език значението на основните термини в различни медицински области, които лекарите, сестрите и болничният персонал използват всекидневно, с цел правилното им разбиране от пациентите. Справочникът съдържа над 6000 от най-важните медицински термини и техните обяснения. Единадесетте приложения в книгата са предназначени както за улесненото й ползване, така и за запознаване с някои по-интересни и полезни статистически и други медицински сведения.

С помощта на „Малка медицинска енциклопедия за всеки“ неправилната и неточна употреба на редица термини от медицината – поради липсата на знания или реално различното им значение, може да бъде избегната. Изданието разяснява някои популярни, но погрешни здравни схващания и посочва правилния начин на тяхната употреба.

„Малка медицинска енциклопедия за всеки“ е следствие от дългогодишния медицински опит на д-р Арнаудова. Това е и първата й книга, насочена не само към лекари и специалисти, а и към масовия читател. Подробният труд е идеален помощник за бърза домашна проверка на важни болести и синдроми, основни групи лекарства, анатомични термини и др. Енциклопедията е също и полезен съветник за важните за разпознаване признаци на редица опасни за здравето спешни и рискови болестни състояния, но не и за тяхното лечение.

Арнаудова има дългогодишна лекарска практика. У нас тя е работила в продължение на 33 години с пациенти в областите вътрешни болести, кардиология, ревматология и фармакология. Има и няколко години чуждестранен медицински опит. Арнаудова е хабилитиран преподавател по медицина, извършва многогодишна научна дейност в академичните медицински среди и висша ръководна работа в Министерство на здравеопазването. Автор е на девет специализирани медицински трудове, сред които „Медицинска терминология“, „Лекарствена терапия“, „Вродени аномалии в клиничната практика“, „Медицински епоними“, „Популярен медицински речник“и др.