Филмът “Заради Мама” грабна две от трите възможни награди за анимация на Българската Филмова Академия 2013 на официална церемония в Дома на киното - най-добър дебют и най-добър режисьор за Антоанета Четрафилова. Филмът бе номиниран и за най-добър анимационен филм на годината.

Антоанета Четрафилова заяви, че след 24 годишен опит в Анимацията получава награда за Дебют, което показва, че всичко е възможно. Тя покани на сцената продуцентите на филма от Активист38 - известната кино актриса Весела Казакова (с повече от 15 международни и национални актьорски награди, позната на българската публика с филмите “Мила от Марс” , „Откраднати очи” и „Прима Примавера”) и Мина Милева (един от най-успешните родни аниматори и режисьори в света). В кратка и емоционална реч Весела Казакова загатна за много интересни филмови заглавия на компанията, задаващи се в близко бъдеще.

При приеманeтo на втората награда, за най-добър режисьор, Тони Четрафилова с чувство за хумор и в тон с водещата Албена Александрова се съгласи, че да си режисьор на анимационен филм не е толкова сложно. „Далеч по-сложно е да си аниматор или художник” и изненадващо за всички връчи наградата си на художника на филма Крикор Саркисян, който се просълзи и благодари на екипа на филма и на Националния Филмов Център за търпението по време на дългия творчески процес, което е било възнаградено с красотата на филма.

Създаден със сложна технология за раздвижване на комплексни живописни изображения, филмът ”Заради Мама” потапя в мимолетни спомени от детството и ескалира в послание на детето към майката. Въпреки сериозната дигитална намеса, целта на екипа (Антоанета Четрафилова, Мина Милева, Орлин Николов и Стефан Вичев) бе да се запази автентичния вид на картините.  Изключителната музика на композитора Емилиян Гацов и звуков дизайн на Иван Андреев и Мариана Вълканова допълват целостта на възприятието. Гласът зад кадър е на актрисите Весела Казакова и Снежина Петрова и е в две версии - на английски и на български.

“Заради Мама” бе селектиран за редица престижни международни фестивали, сред който един от най-големите в  света Шутгарт ITFS, Злин (Чехия), който е един от най-престижните с повече от 50 годишна история. Филмът имаше своите прожекции в България на София Филм Фест и Златен Кукер. Скоро бе селектиран и за фестивала в Балчик (IN THE PALACE) в състезателната програма.

Софийската публика може да види “Заради Мама” на специална прожекция във Военния Клуб на 7-ми Юни от 19:00ч. по време на благотворителния концерт “Родени за живот”.

Екипът на филма застава твърдо зад благородната кауза на фондация МИСИЯ СПАСЕНИЕ в подкрепа на "ШАРЕНАТА КЪЩА - дом за мама и деца" за осигуряване на подслон, храна, грижа и приятелска ръка на майки, които отглеждат сами своите деца.

В концерта ще участват Миро, Мария Илиева, Ангел и Моисей, Ели Пеева и арт-формация "Мюзикълът", Девора Ковачева - арфа, Жани Ковачева и училище по изкуства „Щастливи деца”.