Азис, който е сред участниците в шоуто „Като две капки вода”, трогна майка си с пост във фейсбук. Почитателите на Краля на попфолка бяха умилени, но и изненадани за пореден път, от смелостта му да сподели за трудните моменти и предизвикателства по пътя му към върха. До голяма степен Азис дължи победите си на майка си, призна самият той.

„Ти не се умори през всичките тези години да обикаляш с мен всички възможни конкурси и подобни, вярвайки в мен и таланта ми. Ти не се отказа и тогава, когато затръшваха вратите под носа ни и казваха, че нямам музикален талант. По онова време да търсиш изява за детето си, което е по-черничко от останалите деца, се смяташе за наглост. Ти беше първия боец срещу дискриминацията в България! Красива и наперена, досущ като една Малена, героиня на Джузепе Торнаторе. Хванала за ръка малкото си циганче, ти беше горда майка, която първа повярва в мен! Сега аз съм всичкото, което съм благодарение на теб! Обичам те!”, написа Азис към снимки с майка си.


Почитателите, които добре познават биографията му, знаят, че и началото на професионалната му кариера не е било никак лесно. Васил Троянов Боянов, както е рожденото му име, празнува 43-рия си рожден ден на 7 март. Роден е в Сливен. Появил се на бял свят в местния женски затвор. Това сподели и майка му в интервю за предаването „Ничия земя” по Нова тв през януари 2019 г. Азис разбрал вече като по-голям и даже успокоил майка си да не се притеснява. След разговора им, Кралят на попфолка обявил публично семейната история. Майка му Гергина и лелите му също са я разказвали.

Родителката на Азис попаднала зад решетките по волята на собствения си баща. Той я вкарал там, за да не се жени за Траян, бащата на Азис. Любовта им била против порядките. Гергина е от Калдарашите, а баща му – турски циганин, както споделиха в тв изявата си. При това е и музикант. В затвора Гергина разбира, че е бременна. Когато вече излиза, родителите й предлагат да осиновят Васил, да се грижат за него и тя пак да е свободна мома. Гергина обаче категорично отказала да даде детето си. „Надвихме на родителите си. Опълчих се. Не желаех да дам Васко – обикнах от първата секунда, в която го видях”, споделяла е Гергина.

Азис израства в Костинброд и София. Известно време с родителите му живеят и в Германия, където бъдещата звезда си работел наравно с тях, като най-често разхождал кучета срещу символично заплащане. Още от малък Азис проявява музикалния си талант и често ходи с баща си по участия. Една от първите изяви на певеца на музикалната сцена е в ансамбъла „Рома”. Сключва първия си продуцентски договор в началото на 1999 г. с „Маратон рекърдс”. Тогава се ражда Азис – певецът избира псевдонима си от името на главния герой в турски филм. Първите му песни са включени в компилацията „DJ фолкмаратон”.

Певецът става известен за широката публика, след като започва работа с продуцента Крум Крумов и фирмата му „Съни Мюзик”. През 1999 г. дебютният самостоятелен албум на Азис „Болка”. Със заглавната песен, преведена на цигански език, бъдещата звезда печели и първото си голямо отличие. През август е избран за певец на годината на ромския фестивал в Стара Загора. Популярността на Азис нараства с бързи темпове не само, заради хитовете му, а и заради умението му да провокира публиката. Певецът с право е наричан хамелеон. Всички го помнят в периода, в който излизаше на сцена и се появяваше в клиповете си с женски дрехи, грим и токчета, а в песните му често имаше препратки към сексуални отношения. Азис стигна и по-далеч. През 2006 г. Кралят на попфолка мина под венчило, макар и неофициоално, с Ники Китаеца. Събитието предизвика гигантски интерес. Титлата Кралят на попфолка Азис придоби, благодарение на хитовете си, някои от по-новите от които са със социални послания, както и с популярността си, която надхвърли пределите на страната.

„Все казваше: „Мамо, един ден ще стана звезда, обещавам. Като стана звезда, ще ти купя най-хубавите дрехи и бижута. Ти си моята кралица! Ще видиш!”. Наистина дойде този ден и ме направи кралица!”, припомняла си е майка му Гергина.