Защо плодовете и зеленчуците вече нямат вкус?

21 декември 2018 | 18:59
Прочетена
1624
 

Биологът и създател на платформата „Наука и критично мислене” Йордан Стефанов разбулва най-разпространените митове за храненето и здравословния начин на живот в първата си книга: „Митове и истини за храненето” (ИК „Сиела”). Сред темите в изданието са еко и био храните, ГМО и храните от тях, съмнителните диети, има ли смисъл да пием витамини под формата на хранителна добавка и др.

Защо плодовете и зеленчуците вече нямат вкус? Какво трябва да знаем за генетично модифицираните организми и храните от тях? Какво трябва да знаем за пробиотиците, пребиотиците и ферментиралите храни? Това са едва част от въпросите, на които биологът Стефанов отговаря в любопитното издание „Митове и истини за храненето”. Позовавайки се на рационализма и на редица научни изследвания той разсейва широко разпространени, но погрешни твърдения за храненето. Сред развенчаните в книгата митове са този за трите бели отрови – захар, брашно и сол, за опасните мазнини, за бързото отслабване с добавки и др.

Учени: Чаша вино на ден бори болести

Стефанов разглежда подробно и темите за химофобията (отричането на всичко с „химия” или по-скоро на продукти, в чийто състав присъстват непознати за повечето хора наименования и термини), какво се случва с витамините по време на готвене, каква мазнина да използваме за готвене и други, важни за здравето ни въпроси.

Повече чай и кафета, за да не пълнеем

Ето и откъс от книгата му, предоставен ни от издателство "Сиела"...

Думата „химия“ за различните индивиди носи различно значение. Под „химия“ едни разбират всички индустриално произведени вещества, съединения и продукти. За втори това са всички странни думи на етикетите, които звучат неразбираемо. За трети химията е просто това, което не харесват. При всички случаи хората имат качеството да не харесват, да мразят, да се държат агресивно към това, което не разбират, към новото и непознатото и най-вече към всичко, предизвикващо и оспорващо непоклатимите и неподлежащи на промяна разбирания, което ги кара да изпаднат в когнитивен дисонанс. От друга страна, е повече от абсурдно да съдим за качеството и безопасността на един хранителен продукт спрямо ограничените си познания за неговия химичен състав. Не съществува индивид, който да познава абсолютно всички съединения в храните, но наличието на непознати названия не би трябвало да ни притеснява. По-скоро трябва да ни насърчава да обогатяваме познанията си, но от достоверни и адекватни източници.

Стремежът към намаляване на използването на някои продукти на тежката химическа промишленост безспорно е довел и до някои положителни ефекти за човечеството и околната среда – ограничаване на безконтролното използване на опасни пестициди до по-рационални нива, по-строг контрол при транспорта и боравенето с нефтопродукти, което е с цел предотвратяване на замърсяванията, и други. Този стремеж се диктува от желанието на хората да живеят в „по-природосъобразно общество“ и може да се опише с термина биофилия. Към момента биофилията се е трансформирала до своята изродена и крайна форма химофобия – отричането на всичко с химия или по-скоро на продукти, в чийто състав присъстват непознати за повечето хора наименования и термини – страха от непознатото и неразбираемото.

Плодовете например са продукти, чийто природен произход кара хората да не се замислят за техния химичен състав. Ако се загледаме по-задълбочено, ще установим, че те съдържат плеяда от различни съединения, а разликите между отделните видове в количествено и качествено отношение са значителни, което обуславя и различните вкусове, аромати, текстура, плътност и други характеристики. Интересното е, че някои от съдържащите се химични вещества се намират в списъка с хранителни добавки, които се използват като външни носители на желани качества.

Някои от тях са ценени, защото могат да потискат развитието на патогенна микрофлора и по този начин удължават и трайността на крайния продукт. Други са естествени оцветители, регулатори на киселинността, ароматни вещества и така нататък. За тези съединения от индустриален интерес е създадена и специална номенклатура, която поради субективни причини причинява огромни страхове, а за някои и кошмари – прословутите Е-та.

Въпросната номенклатура няма за цел да отбелязва кои използвани вещества са опасни (което е масовото мнение), а просто се използва за улеснение. „Е“ не произлиза от английската дума за „зъл“ (Evil), а от думата „европейски“. Всъщност това, в което трябва да сме сигурни, е, че всяко вещество, което е в списъка с Е-та, е с добре проучена безопасност. Ако се загледаме в състава на някои плодове, ще установим, че: Боровинките съдържат: E300 – аскорбинова киселина (витамин С), E340 – калиев фосфат, E306–309 – токофероли (витамин Е), E921 – цистин, E630 – глутамат, E163 – антоциани, Е160а – каротени, Е421 – манитол, Е440 – пектини, Е941 – азот, Е948 – кислород, Е290 – въглероден диоксид, и други.
Бананите съдържат: E300 – аскорбинова киселина (витамин С), E306–309 – токофероли (витамин Е), E921 – цистин, E630 – глутамат, Е515 – калиев сулфат, Е101 – рибофлавин (витамин В2), Е160а – каротени, и други.

Ароматите, които се носят във въздуха около храната, са също обикновена химия. Те представляват летливи съединения, които активират рецепторите ни, и ние получаваме ценна информация. Тя може да ни подскаже, че храната е изключително вкусна и свежа, което да стимулира слюноотделянето, или пък при наличието на неприятен аромат да бъдем „известени“, че храната е негодна за консумация. В случая на описаните плодове част от ароматните съединения включват – етил пропаноат, етил бутаноат, бензил метаноат, пентил пропаноат и други.

Автор / Източник:

HotNews.bg

Коментари

lilana mitkova di svizzera i bulgaria
22 декември 2018 | 00:16

TUTI TIPI DI ALKOXOL SONO SALUTARI PERO KUANDO SI GUIDA NO SI DEVE BERE ALKOL

lilana mitkova di svizzera i bulgaria
22 декември 2018 | 00:08

TUTI TIPI DI FRUTI SONO SALUTARI KUANDO LI UZI KON INTELIDENZA I FINES

lilana mitkova di svizzera i bulgaria
22 декември 2018 | 00:05

ZUKERO SALE FARINA E SALUTARE

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Българка показва сексапил на корица на "Вог"

Ивелина Чоева работи в Лондон

Никол Шерцингер събра погледите със секси деколте

Красавицата не остави нищо на въображението

Сузанита копира Николета с голотии

Двете пазаруват по дупета, ама Лозанова е първа

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Даниел Петканов без работа дни преди да стане баща

Бившият ководещ на Милен Цветков сам обяви, че напуска

18 ще готвят в новата кухня на ада

Hell’s Kitchen се връща тази пролет

Натали Трифонов в бански с дълъг ръкав

Синоптичката се пече в Доминикана

Софка с две рокли на сватбата

Български дизайнери обличат младоженците

Катя от "Ритон" залитна по нумерологията

Вижте видеото към "Твоята жена" - пилотното парче от новия албум

Обявиха Нина Добрев за най-зле облечена

Отличнички са Джулия Робъртс и Лейди Гага

Митака от „София ден и нощ” влюбен до уши

Кристиан и Джулия обмислят да заживеят под един покрив

Почина бащата на сутрешните блокове

Величко Скорчев ни отиде на 81 години

Наш модел стана лице на Версаче

Донатела Версаче лично избрала Кремена Оташлийска

Парижки театър представя изцяло нудистки спектакъл

Голотата е задължителна и за публиката

„Песента на моряка” с ново издание

Кен Киси завещава на световната литературна още една достойна творба

Жени Марчева стана радиошефка

Водещата на „Тази събота и неделя“ поема новинарското съдържание в каналите на bTV Radio Group

Златка и Азис се помириха в Дубай

От милата среща липсва победителят Джино

Капчикова се хвана с травестит

Плеймейтката и Елза Парини на екскурзия в Тайланд

Тв и Риалити

18 ще готвят в новата кухня на ада

Hell’s Kitchen се връща тази пролет

Поли Генова не е избрала име за бебето

Бъдещият татко иска да научи български

Натали Трифонов в бански с дълъг ръкав

Синоптичката се пече в Доминикана

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Духовникова цитира Божинов

Актрисата влезе в режим на откровения

"И почвам да бегам, бате" стана песен

Огнян си намери партньорка

Виж още от Издънки

Култура

Лили Иванова увековечена в пластика

Автор е професор Георги Чапкънов

Руши Видинлиев с ново филмово предизвикателство

„Снимка с Юки“ влезе в международния конкурс на София Филм Фест

„Большой Московский Цирк” ни води извънземни

Представления ще има в три български града

Виж още от Култура

Fashionista

Софка с две рокли на сватбата

Български дизайнери обличат младоженците

Обявиха Нина Добрев за най-зле облечена

Отличнички са Джулия Робъртс и Лейди Гага

Виж още от Fashionista

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?