Наталия Гуркова направи своя дебют като водеща в поредицата „Те са”, режисирана от Стилиян Иванов в петък вечер, видя Hotnews.bg. Предаването бе посветено на траките, а пред камерата застанаха едни от най-изтъкнатите учени в тази област като проф. Иван Маразов и проф. Георги Китов. Откривателят на златната маска и гробницата до Старосел е покойник от 2002 година, така че е очевидно режисьорът използва своя богат архив за новото предаване.

Въпреки че бе „Те са” трябваше да прави интервюта със знакови личности, първият епизод бе класически научнопопулярен филм с възстановки и по няколко изречения от известни траколози. Наталия Гуркова, много красива в малка черна рокля, очевидно се вълнуваше от представянето си, затова не можеше да удържи ръцете си и ръкомахаше твърде много.

Гласът й също бе доста колеблив, но въпреки първоначалните трудности, предаване бе засипано от комплименти. „Едно прекрасно начало на поредицата! Аз, вече се чувствам горд, че съм българин наследник на една от най-древните цивилизации”, пише Георги Георгиев. „Прекрасно предаване, с нетърпение ще чакам следващите от поредицата: Те са”, категорична е Мария Иванова.