В прокуратурата е образувано дело срещу рапъра Мишо Шамара, а колегата му Серафим Мартинов-Сарафа е извикан днес на разпит като свидетел заради общата им песен "Бяло, зелено и червено".

Спорно от позициите на изпълнителите и на разследващите е кои точно моменти в текста на песента са станали повод за започналото наказателно производство.

Заместник-главният прокурор и шеф на НСлС Бойко Найденов обясни, че производството е заради рими, които петнят герба и знамето, а не заради споменаването на управляващата партия.

"Има образувано наказателно производство от Софийската градска прокуратура срещу Мишо Шамара за това, че в една негова песен се обругават националният герб и националното знаме. Има такъв текст в Наказателния кодекс на Републиката. Производството е срещу Мишо Шамара, а този, който е призован за утре - Серафим Мартинов - Сарафа е призован на разпит. Следствието се води от следовател Молячка. Така, че няма нищо общо с някакви други песни и т.н.", коментира ситуацията Бойко Найденов пред "Правен свят".

Според алинея втора на член 108 от НК "Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева."

Неясно остава за момента кой е сезирал прокуратурата, за да започне разследването. Никой от ПП ГЕРБ не е сезирал прокуратурата. Всеки е в правото си да пее и да играе с думите, включително и с наименованието на ПП ГЕРБ, е бил коментарът от управляващата партия пред изданието.

Авторът на текста Серафим Мартинов - Сарафа цитира част от песента, в която се казва: "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба. Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред!". Авторът подозира, че заради тези рими са проблемите с правосъдието, макар да е извикан само като свидетел.

Официалната версия на разследващите обаче е, че престъплението е извършено с изпяването на пасажа:

От трите цвята най-много обичам бялото.
Зеленото го пуша и съм high.
Не прекалявам с нищо,щото I dont wanna die,die.
Червеното е като мензис, като кисела мацка с Тойота Авенсис.

"Не знам какво толкова съм изпял, но явно съм докоснал някой с думите ми. За мен е малко смешно 2012 г. да ме викат в прокуратурата да се обяснявам за текстовете на песните ми. Смятам, че живеем в демократична държава, живеем в бъдещето, не в 80-те. Нали има свобода на словото. Ще си говорим и ще си пеем каквото си искаме", заяви Мартинов пред БГНЕС.

Рапърът определи историята за смешна, но опасно смешна, защото не знаел кое ще бъде следващото.

"Аз нямам намерение да обиждам когото и да е в песните ми. В тях пея това, което усещам и виждам. Трябва да се извиня на някого ли?", допълни изпълнителят, който днес трябва да бъде разпитан в Националната следствена служба (НСлС).