“От края на юни не съм ходил на плаж, въпреки че съм на 20 метра от него”, казва в разгара на сезона първият риалити герой в България Здравко Василев от Приморско.

С признанието си сякаш щрихира новата си същност от последните 8 години - край на “гларусовия период”, вече съм друг човек. Това личи и по малкото коремче, с което се е сдобил някогашният плейбой и победител в първия “Биг Брадър”, пише ''24 часа''.

За разлика от нароилите се след него риалити герои при Здравко няма показност. От сутрин до вечер върти с жена си Христина семейния хотел или ако има заявки, разхожда туристи в морето с яхтата, която си купи с парите от “Биг Брадър”. Малкото свободно време, което му остава, го посвещава на двете си дъщери - Зорница, на 4 г. и Яница, на 8. “Другото е суета, която отдавна съм превъзмогнал”, казва 37-годишният Здравко.

И като потвърждение на това обяснява, че с някогашните си съквартиранти от “Биг Брадър” поддържа връзки само с по-малко известните герои от 2005 г. - Алиджан и зъболекаря от Сливен Виктор. Те редовно го навестяват всяка година, но се разбрали да ходят на море през юни или септември, тъй като през активния сезон не може да си вдигне главата от работа.

“Влизат ми в положението, защото знаят, че при нас е “ден година храни”, казва Здравко.

Въпреки че е отдаден изцяло на работата си, не е безучастен към обществените проблеми. Най-много го боли за развитието на туризма и по-конкретно за родното Приморско.

“Жалко, че не можахме да надскочим чалгарско-сергиджийския си облик. А в същото време в общинския съвет влязоха хора, които по някакъв начин са се реализирали в живота, но, събрани на едно място, сякаш се губят като индивиди и не работят за града”, разсъждава младият предприемач. Уточнява обаче, че под “чалгарски облик” не визира попфолк изпълнителите, за които Приморско е меката, а манталитета като цяло на местните управници.

Желанието на Здравко е на първо време да се променят 2-3 прости неща в града, като това да се въведат няколко еднопосочни улици и частично платено паркиране заедно с обособяването на големи безплатни паркинги и да се спазва наредбата за временните преместваеми обекти, по която се раздават сергиите.

За разтоварването на движението в задръстения през лятото град дори дава личен пример - оставил е колите си на паркинг далече от центъра. С този проблем според него не се е справила нито една от властите, които се извъртяха в Приморско през последните две десетилетия.

“Ако имам тази власт за две години, коренно ще променя Приморско”, казва Здравко. Първо обаче трябвало да се говори открито с хората какво искат, а не местните политици да се крият като мишки след протестите, за да видят накъде ще задуха вятърът.

Въпреки че не е в политиката, Здравко не пропуска да я следи отблизо. Но и не съжалява, че не е станал депутат през 2005 г., когато лично Соломон Паси го кани да влезе в листата на НДСВ, нито че не е общински съветник.

“Това никога не ми е било самоцел. За мен политиката би трябвало да е занимание за вътрешно убеден човек, че трябва да помага на хората, а не да е безгласна буква за пълнеж на нечия листа”, разсъждава някогашният риалити герой.

Това обаче не му пречи да взема публично думата по важни въпроси, които засягат Приморско или обществото. Припомня, че именно създаденото от него сдружение “Приморско 21 век” разбуни цялата държава с разкритията за евтините съдийски жилища, раздадени на “бедни роднини” от бившия кмет Димитър Димитров. Въпреки това е намерил сили да му се извини за това, че прокуратурата не е намерила достатъчно доказателства за вината му. Затова и съпругата му Христина казва, че се бори с вятърни мелници като един Дон Кихот.

“Трудно се намират хора, на които да не им пука от нищо”, връща се в спомените отпреди 4 г., когато даже от страх хората го отбягвали по кафенетата в Приморско. Но е убеден, че е постъпил правилно с разкритията, каквото и да са му коствали те. “Защото, макар и да не се възприемеш като звезда, участието ти в“Биг Брадър” малко или много те прави известен и обект на подражание, един вид ставаш публична личност”, обяснява гражданската си позиция най-известният жител на Приморско.

Днес болната му тема е плажът в градчето, който след голямата февруарска буря от миналата година се стопи наполовина само за няколко месеца пред очите на местните. Затова и организира група във фейсбук, която да ръчка общинската власт да решава проблема. Дори сам отива в Института по океанология във Варна и се консултира със специалисти какво трябва да се прави. Според Здравко за спасението на плажа трябват едни 250 000 лв., за да се драгира така морското дъно край брега, че да се промени прибоят на вълните, които го изяждат.

“Защото плажът е туризъм, който храни цял един квартал на Приморско. С едни 250 000 лв. сега предотвратяваш загуби за милиони”, кахъри се бившият брадър.

Колкото и да е местен патриот обаче, не крие, че предпочита да разпуска на гръцките острови. “Първо, че там има какво да се види, и второ - много по-лесно се наема лодка да стигнеш до тях, отколкото в България”, обяснява той.

Като местен шовинист обаче твърди, че по цялото крайбрежие от Дуранкулак до Резово, което лично е обходил с яхтата си, няма по-живописни брегове от тези в Приморско. Затова и обикновено води туристи до Маслен нос, Перла и устието на Ропотамо.

“Останалите брегове са презастроени и всичко там е свръхкомерсиализирано”, смята Здравко.

Тази година след края на сезона е решил да разпусне със семейството си на турски остров в Северно Егейско море, където се събират запалени сърфисти и яхтсмени.

Боли го и че яхтингът у нас не се развива заради голямата бюрокрация и бумащина.

Затова и повечето бизнесмени с яхти предпочитали да ги регистрират в чужбина въпреки по-скъпите такси за обслужване на луксозните лодки. И дава пример с лодката си, която се води пасажерски кораб и трябва да поддържа документация като за такъв.

“А не дай боже, да излизаш с яхта навън", обяснява Здравко, който най-далеч е стигал с лодката си до Атина. Затова и предпочита да си наеме лодка в Гърция, което му отнема само 15 минути. У нас това дори не било разрешено със закон.

Най-много се пали обаче, като стане дума за руските туристи. “Постоянно говорим как да се удължи сезонът, а най-простото нещо е от 1 май до 1 октомври да им издаваме визи на границата. Русия е 150-милионен пазар, за който трябва да се преборим с ЕС и да погледнем даже към бившите съветски републики. Това е далновидното решение”, категоричен е известният приморчанин. Той смята, че следващата неразорана ниша е Полша с нейните 40 милиона жители, които е крайно време да си върнем отново по българските курорти.

Сега обаче се е посветил на чехите, които са сред основните туристи в Приморско и заради тях вкарва в менюто кнедли и пиле със сметана.

Колкото и да изглежда обаче улегнал, пламъкът на авантюрата не го е напуснал. Казва, че е замислил две големи акции на международно ниво. Открехва единствено, че едната е свързана с морската ни история и в нея е закодирана много символика. “Но и двете ще имат послания, в които дълбоко вярвам, че рано или късно ще се сбъднат”, казва загадъчно бигбрадърът.