Първият победител в Биг Брадър Здравко Василев даде интервю за журналистката Вихра Петрова и нейния блог vihrapetrova.com.

Вижте какво сподели Здравко пред нея:

- Здравко, здравей! Искам да проведем един разговор за започналия преди дни Биг Брадър, но ще се възползвам да ти задам и други въпроси.Наистина ли има голям отлив от туристи по нашето Черноморие тази година и защо?
- Здравей Вихра! Започваш с въпрос, на който, като човек заинтересуван от темата, чух десетки мнения и становища. Моето мнение е, че туризмът е един от най-важните сектори на нашата икономика и за съжаление през последните години се нагледахме на безумия, чиито плодове берем сега. В тази сфера всичко е в хаос и не знам да има институция , която реално да каже какво е реалното състояние . Има ли отлив, има ли растеж, какви са приходите и т.н. Проблемите са натрупвани с години и не вярвам, че нещо може да се направи до момента на пълен крах в сектора. Мен лично ме вълнуват показатели като продължителност на престой, реализирани доходи от единица турист и други, които са реалните индикатори за развитието и нивото на туризма , които са много по важни.

- Аз лично съм човек, който от години не ходи на море в България и не, защото имам много средства, а просто защото се оказва, че в Гърция и Турция ми излиза /а и не само на мен/ по-евтино, защо се получава тази разлика в цените?
– Едва ли ти излиза по-евтино, освен ако не ходиш с консерви „Русенско варено“ в раницата. Въпросът е , че когато човек активно работи, той търси и адекватна почивка. Заради презастрояването, неуредици по плажове, пътища и други проблеми, хората с възможности търсят истински отдих. … Иначе бих казал , че като материална база сме на водещо място в Европа. Друг е въпроса за качество на обслужване и другите съпътстващи неуредици , които изгониха качествените туристи от родното Черноморие.

- Научих, че вече дори кърпа да си сложиш на плажа ще ти струва 5 лв. Чадърите и шезлонгите дори не ги обсъждам, истина ли е и защо в България не подходят като в Гърция – да са безплатни, като единственото условие е да консумираш от кафенето?
- Вихра, това е един от онези проблеми, които имат много лесно решение. Плажовете са основен туристически ресурс на общините, развиващи летен туризъм, а в същото време същите не могат да упражняват никакъв контрол върху тях. Друга е темата как по съответните министерства това са разработени схеми, разпределени с години напред , а за да работят тези схеми в крайна сметка страда крайният потребител. Няма да влизам в повече подробности, нека хората си направят изводи защо плащат такива безумни цени за чадъри и шезлонги.



- Кой е най-големият проблем на българския туризъм според теб?
- Липсата на професионализъм , липсата на кадри , липсата на идея, липсата на желание,  липса на реклама, липса на специализирана инфраструктура … липсата на държавна политика в сектора…

- Да се върнем на Брадъра – ти си първият участник спечелил този формат, затова най-интересно ми е твоето мнение по повод всичко, случващо се в новия сезон. Как намираш участниците?
- Не мога да коментирам по две причини. Първата е, че издържах старта на шоуто до татуирания трол и втората е, че отдавна шоуто изгуби своята харизма. Мисля , че преди много години с появата на Tризначките , Пацо и Пеньо шоуто изгуби голяма част от най- верните си фенове.

- Още първия ден се разрази скандал /изявлението на Кристиян, момчето с различна сексуална ориентация, което твърдеше във визитката си, че е бил интимен с Валери Божинов. Смяташ ли, че това на Кристиян ще му донесе позитиви и ще го доближи ли до победата?
Без коментар. Но е типично за хора, търсещи евтина слава да говорят неистина, без да си дават сметка какво може да причинят на някой, който не познават. Но това е бизнес, отдавна работещ в полза на жълтите вестници .

- Кой от участниците е твой фаворит?
- Биг Брадър – мисля , че в крайна сметка винаги той печели.

- Как намираш обстановката в къщата?
- Селски кич с елементи на гротеска.

- Как се промени форматът през годините според теб?
- Към по-зле. Шоуто не може да бъде изчерпано по отношение на персонажи и сюжети . Но за съжаление се превърна в опит на продуцентите да проверят колко ниско може да падне човека. И не си мислете , че хората които са вътре са извадка за нашето общество. Просто с годините евтините интриги отблъснаха истинските играчи от шоуто. Набляга се на скандалите, а това измори зрителя.

- Много риалити формати се нароиха през последните години, защо Биг Брадър продължава да е най-гледания, най-чакания и най-харесван от хората?
- Защото по своя замисъл формата е наистина уникален. Експерименти със затворени хора в изолирана среда се правят от преди много години. Интересувах се от темата след излизането от Шоуто. Всички случващи се процеси , взаимоотношения и реакции са добре изучени и от тази гледна точка шоуто е наистина интересно. В България мисля , че водещото е удоволствието да гледаш по телевизията , че някой е по- зле от теб.

- Сега предстоят още формати като започналия Брадър – „Фермер търси жена” „Фермата” – мислиш ли, че зрителят ще гледа всичко това и защо всички телевизии започнаха да излъчват едно и също? Глупав ли е зрителят ?
- Мисля‚ че е по -скоро липса на креативност у продуцентите ,малкия пазар и до известна степен надцакване между телевизиите. А и не на последно място предстоят интересни месеци на предизборни страсти, в които максимата е „Хляб и зрелища“ за народа. Предполагам ‚че има взаимовръзка между такива скъпи проекти по телевизиите и случващото се в страната.

- Ти спомена, че не ти е приятно постоянно да те свързват с Биг Брадър, но всъщност много значими събития в живота ти се случиха именно във Формата. ЕТо, сватбата ти е едно от най-атрактивните. Дори едното ти дете беше участник, а сега не искаш да те свързват, какво се пречупи в теб?
- Децата могат да бъдат много жестоки и най- често са еманация на своите родители. През последните години, особено откакто голямата ми дъщеря ходи на училище, се налага да се държа като свенлива снаха , да не изказвам мнение или просто да замълча, по простата причина , че всичко по някакъв начин рефлектира върху децата. Това е причината, поради която сме се отдръпнали от всякакви медийни изяви.



- Колко ти тежи публичността?
- Напротив, дори понякога е забавно. Тежи ми липсата на такт на голяма част от хората , които наистина не знаят къде е границата на благоприличието и нахалството.

- Продължавате ли да сте близки с твоите кумове Венета Райкова и съпругът й Тихомир?
- Да, чуваме се понякога. Съпругата ми по- често общува с Венета.

- Как е твоето семейство сега – децата, Христина? Понякога в разговорите си с Христина връщате ли се към изживяванията в Брадъра и как ви изглеждат те от дистанция на времето?
- Благодаря, добре сме. Малката Зорница тази година ми е първи клас и с вълнение очакваме първия звънец. А относно Биг Брадър, това е тема табу. Не искаме да внушаваме на децата някакво усещане , че ние или те са с нещо специални. Стараем се да бъдем добри родители , като сме на принципа, че добрият пример дава добро възпитание.

- Ти би ли участвал сега отново със семейството си в Биг Брадър, с тези герои в тази обстановка?

- Сам дa, но на много висока цена.

Автор: Вихра Петрова, източник: