Жан Пол Готие празнува 40 години в модата с изложбата "The Fashion World of Jean Paul Gautier: From the Sidewalk to the Catwalk" в Лондон, пише dir.bg

В изложбата са включени повече от 140 модела на французина, сред които костюмът на Мадона със сутиен и корсет от турнето й през 1990 г. "Blonde Ambition", както и тоалети за Бионсе и Кайли Миноуг.

Дизайнерът сподели, че за него е чест да открие събитието в Лондон, град, който е негово вдъхновение в продължение на толкова много години. Той разказа как е създал корсета заедно с баба си.

"Като дете ходех често при баба ми. Тя беше духовен лечител, правеше маски за красота и хвърляше карти таро. Казваше ми едно и също нещо:

"Ще имаш хубав живот и ще бъдеш обичан". Казваше на жените да променят прическата си, за да се харесат на мъжете си. Веднъж, когато бях при нея, видях един корсет. Тя каза, че го носи през последните 50 години. Разказа, че пиела оцет, за да свие стомаха си и талията й да изглежда по-малка. 20 години по-късно аз направих рокля, вдъхновен от този корсет", каза Готие.

Дизайнерът заявява, че иска да промени образа на жените като пасивни и подчинени хора.

"Винаги съм смятал за странни думите, че моделите трябва само да бъдат красиви и да си мълчат. Това е скандално. Искам момичетата да говорят по време на шоуто, а не да бъдат като роботи, искам да изразяват себе си. На жените се гледа като на сексуален обект. Искам те да се изразяват. Искам мъжете също да станат сексуален обект", каза той на откриването на изложбата в Лондон.