Холивудският ас Жан-Клод Ван Дам е поискал хонорар в размер на 1 милион долара, за да се включи в снимките към новия български филм „Екшън“. Актьорът, който е прочут с ролите си във високоадреналинните заглавия, е получил офертата да изиграе ролята на самозабравила се звезда от миналото, около която вече се носи мириса на нафталин. Според сценария, дело на Тео Чепилов, персонажът получава покана да снима в България, където тепърва започва да се разнищва цяла поредица от абсурди.

До Жан-Клод Ван Дам пък успява да стигне операторът на родното заглавие – Борислав Пенчев, който от години живее и работи във Ванкувър, Канада. Той предоставя сценария за „Екшън“ на агентите на звездата от „Уличен боец“, но след като с останалите от екипа научават размера на възнаграждението, което очаква Ван Дам, тази опция отпада от дневния ред.
Самият филм „Екшън“ получава финансиране от Националния филмов център, като бюджетът му е близо четири пъти по-малък от хонорара, който е заявил Жан-Клод Ван Дам, а именно – 375 хиляди лв.

В крайна сметка образът на опиянения от отминалото си величие актьор отива при американеца Джонас Толкингтън, който живее в България от вече 19 години. С роли в „Екшън“ пък се разписват още Пламен Димов, Петър Петров, Милко Йовчев, Тери Рандал, Реймънд Стиърс, Юта Такенака, Александър Койнов, Дий Юн, Азуса Йонеока, Юлиян Малинов, Цветомир Ангелов, Теодор Папазов, София Бобчева и др.

източник:Монитор