Третата най-влиятелна жена в света според сп. „Форбс“. Съпругата на основателя на „Майкрософт“ и милиардер Бил Гейтс. Разработвала с години мултимедийни продукти в „Майкрософт“, а сега – застъпник за правата на жените и момичетата по света.
Тя е Мелинда Гейтс и определено не работи съпруга на мъжа си.


Вместо това обикаля света и чрез различни благотворителни инициативи търси начини да намали детската смъртност и да се бори с крайната бедност. Опитът в различните общности – от кастата на недокосваемите в Индия през африканските племена, та чак до САЩ – ѝ показва едно и също нещо: когато жените придобият права и сила да контролират собствения си живот, печелят не само те, но и цялото им общество.


В книгата „Няма връщане назад“ (издателство „Обсидиан“) Мелинда разказва за своя опит по света и дава стотици примери защо жените трябва да бъдат равноправни хора – лични истории и съдби, разказани по много човешки начин, без излишен патос. Една от тези истории е нейната собствена – как се запознава с Бил и двамата се влюбват, как създават семейство и как с години постепенно изграждат баланса на равноправни партньори.


Бил и Мелинда са известни с това, че не споделят подробности за семейния си живот и го пазят далеч от публичното пространство. В „Няма връщане назад“ обаче Мелинда повдига завесата и ни разкрива много за взаимоотношенията между нея и съпруга ѝ. Разказва ни за шокираната му реакция от решението ѝ при първата бременност да напусне работа и да се отдаде изцяло на семейството. Описва и желанието си след това да продължи да работи.
Споделя как и защо един ден се споразумява с него той да започне да води децата на училище – и как си разпределят и останалите родителски задължения, така че тя да може да има живот и извън семейството, а децата им да изграждат пълноценни взаимоотношения с баща си.


Решението да разкрие в „Няма връщане назад“ съкровените моменти от живота и брака си не е лесно за нея. Прави го, защото вярва, че в съвременното общество жените се сблъскват с ужасно много проблеми – и то не само в третия свят, но и американките и европейките. А трябва да се знае, че проблеми съществуват във всеки брак – защото признаването им е първата крачка към разрешаването им и към по-добър живот за всички.