Една от най-популярните руски съвременни художнички в света – Айдан Салахова, открива днес своята първа самостоятелна изложба в Англия в култовата Saatchi Gallery в Лондон.

Събитието се осъществява благодарение на българската галерия One Gallery, която държи ексклузивните права на авторката за България и е неин агент за Европа и САЩ. Айдан Салахова е позната на българската публика. Тя вече е показвала свои творби в страната, а нейни произведения са част от сбирките на български колекционери и меценати.

Руската художничка е известна със смелите си творби, в които задава значими въпроси и изследва глобални теми като самотата, мястото на жената в съвремието, религиозните и културни проблеми. В настоящата изложба REVELATIONS („ОТКРОВЕНИЯ“) тя не изневерява на присъщия си стил. Играейки със смисъла и културните традиции, Айдан представя своите изследвания от ранните си творчески търсения до днес. Представените творби в прочутата лондонска галерия разкриват в детайли интимните моменти на жената от харема и нейната тържествуваща женска хегемония и доминация. Завоалираните и загадъчни фигури, които художничката поставя централно в своя нов проект, предизвикват публиката чрез еротичен прочит и деконструиране на патриархалния ред чрез препратки към традиционните и религиозни символи.



Изложбата е разположена на цял етаж в две отделни зали. В едната зала са събрани живописни платна и рисунки, а във втората - последните й работи, включващи провокативна видео инсталация и скулптури. Видео инсталацията разгръща потенциала на жената, разкриваща воала на архетипите чрез аспектите на доминацията и фантазиите на женската власт и отдаването от страна на мъжа. Същото видео Айдан показа за пръв път пред публика в България в изложбата “Лятна любов”, представена от ONE gallery, а няколко месеца по-късно и в Москва, отново показано от българската галерия.

В залата са включени и внушителни мраморни скулптури на мъжки и женски фигури, разкриващи истини чрез голотата на тялото. Безспорен акцент е внушителната 1800 килограмова мраморна скулптурата на Наоми Кембъл. Абаносовата красавица е представена с току що свалена дреха, а пред нея е коленичил млад мъж.

Изложбата ще продължи до 28 февруари. Неин куратор е Джени Кристенсън.



Айдан Салахова е руски автор от азърбайджански произход. Родена е в Москва през 1964 г. в семейството на емблематичния художник Таир Салахов. Завършва Московския институт за изкуства „Суриков“ през 1987 г., където в момента е професор.

Айдан Слахова работи в областта на скулптурата, живописта, рисунката и видеото. Творбите й разкриват влиянието на многопластовите артистични традиции: на нейното академично образование в Русия през 80-те години, на взаимодействието й със западните традиции, както и на личните й изследвания в областта на изкуството.

В своята практика Айдан деконструира артистични категории като ориенталски и западноевропейски традиции, Ислям и Византия, фигуративно и абстрактно изкуство, античност и съвремие. Основните тематики в творбите й са свързани с поставянето на смели въпроси за ролята на жената в съвременния свят чрез отделните елементи и интерпретации на своя индивидуален и прогресивен поглед на творец.



Салахова е участвала в множество водещи международни изложения и биеналета. Сред тях са и две участия на Венецианското Биенале (1991 и 2011) и участие по време на второто Московско биенале за съвременно изкуство (2007).

One Gallery e съвместен творчески проект между Stefan Stoyanov Gallery в Ню-Йорк и Monev Gallery в София. В над 10-годишната си история и двете галерии са били и продължават да бъдат сред водещите локации за съвременно изкуство, представяйки творци с радикални идеи и авангардно мислене. Мисията на One Gallery е да продължи да представя селекция от български и международни автори, както и да дефинира ясно съвременните световни проблематики чрез изкуството и неговите многообразни похвати.