Службата за сигурност на Украйна (ССУ) забрани за пет години влизането на територията на страната на френския актьор Жерар Депардийо, който има както френско, така и руско гражданство.

ССУ взела решението на основание на предложение от министерство на културата в Киев, заяви прессекретарката на ССУ Елена Гитлянская, цитирана от агенция Интерфакс. Тя уточнила, че документите, засягащи Депардийо, са били предадени от ССУ на гранична полиция, която трябва да ги приведе в действие.

През миналата седмица министерство на културата изпрати до различни институции списък с имената на дейци на културата от чужбина, които "създават опасност за националната сигурност". Жерар Депардийо получи руско гражданство през 2013 г. и нееднократно е изразявал симпатията си към президента Владимир Путин. През март 2014 г. Депардийо пусна за продажба часовник с марка "Гордея се да съм руснак". В интервю за сп. "Венити феър" 66-годишният актьор заяви: "Готов съм да умра за Русия, защото тук хората са силни; не искам да умра – като глупак – в днешна Франция", пише БГНЕС.