Един от най-известните френски дизайнери –Юбер Живанши е починал в събота, съобщи семейството му днес. Французинът, чието име е синоним за елегантност и висока класа, си отиде на 91 години в дома си в съня си. Юбер Джеймс Марсел Тафин дьо Живанши е роден на 21 февруари 1927 г. в Бове, Франция в семейство на аристократи. Негов дядо е френският художник Пиер Баден. Той и брат му Жан Клод са отгледани от майка им Беатриче и баба им, тъй като бащата Лусиен умира през 1930 г.

Едва 17-годишен започва да работи за едни от най-известните френски дизайнери по това време – Жак Фат, Люсиен Лелонг, Робер Пиге и др. През 1952 г. Живанши създава своя модна къща „La Maison Givenchy”. Дебютната му колекция включва феерични дълги поли и елегантни блузи. Дизайнерът бе известен по света като създателя на филма и личен дизайнер на дългогодишната си муза, Одри Хепбърн, във филми като „Закуска в Тифани“. Актрисата е и основното вдъхновение за създаването на първия парфюм на Givenchy – L`Interdit.

Живанши е сред най- обичаните дизайнери от звездите на XX век – от Грейс Кели през Елизабет Тейлър до Джаки Кенеди-всички искат да носят неговите дрехи. Първата дама на САЩ избира негов тоалет за най-важното събитие в живота си-погребението на мъжа си Джон, застрелян през 1963 година в Далас. През 1973 година Живанши започва да шие и мъжки облекла, а 22 години по-късно той обяви, че се оттегля в пенсия.