Специални винени дегустации ще съпътстват най-интересните събития в рамките на 35-то издание на Аполония, което стартира на 29 август. За трета поредна година най-награждаваната българска марка вина на международни конкурси - Kabile, ще подкрепи празниците на изкуството. С вино в ръка ще гледаме откриване и спектакъла на най-престижната българска съвременна танцова трупа – Балет Арабеск.

Специален акцент в програмата е първият майсторски клас на българската оперна певица Александрина Пендачанска. Събитието ще се проведе от 25 до 30 август във ваканционно селище "Санта Марина". Майсторският клас ще завърши с концерт на оперната прима на 30 август в Созопол, на който гостите ще могат да опитат серията Kabile. Отново с чаша вино в ръка ще се насладим на изпълнението на танго цикъла „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола на 31 август. Именно Пиацола е автор на известното танго от филма „Усещане за жена“ с емблематичното изпълнение на Ал Пачино.

Вино ще се опитва и преди постановките на „Празникът“ на Явор Гърдев на 1 август и „Любовникът“ с участието на Деян Донков на 5 септември. Специална игра с награди за публиката са приготвили от „Вила Ямбол“ и техните Kabile за премиерата на втория албум на маестро Живко Петров на 30 август. Четири години след дебютния си соло пиано албум After 4 маестрото издава втория си солов проект – Ten, наречен по броя на пиесите, включени в диска. На 5 септември концертът на Биг бенда на БНР също ще бъде подкрепен от серията вина.


Марката Kabile е кръстена древното тракийско селище Кабиле и е създадена в знак на почит към традициите на региона във винопроизводството. Технолозите във винарната вярват, че именно древното наследство, останало по тези земи, им помага да създадат вкусни и висококачествени напитки. Именно затова на етикета на бутилката е изобразена тракийската богиня Кибела, покровителка на природните сили по тези земи. Смята се, че в античността именно печати с нейния лик са поставяни на тракийските вина, за да се гарантира качеството им.

Не е случайно, че откакто е на пазара, марката Kabile е най-награждаваната на световни конкурси. Само от началото на тази година вината Kabile са спечелили общо 20 отличия навън. През 2017 година тяхното Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон грабна три златни медала от три международни конкурса, което е уникален успех за български продукт. „Вила Ямбол“ пази традициите във винопроизводството от близо един век.