Всепризнатият гросмайстор и отявлен противник на политиката на Владимир Путин – Гари Каспаров, посочва защо настоящият президент на Русия и враговете на свободния свят трябва да бъдат спрени в книгата „Зимата идва” (ИК „Сиела”). Авторът е убеден, че трябва да се създаде мощен дипломатически и икономически фронт срещу Путин, който ощетява интересите на страната си за сметка на консолидирането на едноличната си власт.

Най-младият световен шампион по шахмат в историята – Гари Кимович Вайнщайн, е роден през 1963 г. в Баку (по това време столица на съветската република Азербайджан). Майка му – арменката Клара Каспарян, и баща му Ким Вайнщайн – потомък на немски евреи, са инженери. Гари проявява интерес към историята и географията още от малък, а едва на 12-годишна възраст печели и първото си международно състезание по шах – през 1976 г. Каспаров става най-младият състезател, печелил младежкото първенство по шах на СССР. Година по-рано – през 1975 г., променя фамилията си от Вайнщайн на Каспаров (мъжката форма на рождената фамилия на майка му – Каспарян).

Гари Каспаров е печелил световната титла по шахмат 15 пъти и е носител на Шахматен Оскар (най-високото отличие в шахмата) рекордните 11 пъти. Освен с многобройните си титли и безспорни успехи, Каспаров е известен още с активистките си позиции за човешки права, както и с отявленото си противопоставяне на политиката на Владимир Путин. В книгата си „Зимата идва” (с подзаглавие „Защо Владимир Путин и враговете на свободния свят трябва да бъдат спрени”) Каспаров уверено се противопоставя на Русия на Путин, смятайки, че тя се доближава до позициите на ИДИЛ в отхвърлянето на демократичните ценности. Нещо повече – според него опозицията на президента трябва да се формира отвън, от всички, които досега са преговаряли с него и са се огъвали под натиска му.

Определяният като най-силния гросмайстор на всички времена е категоричен: „Путин не е майстор стратег. Той е агресивен играч на покер срещу слабата съпротива на западния свят, който дотолкова избягва рисковете, че по-скоро би пасувал, отколкото да плати или да блъфира, без значение колко добри карти държи. Путин, разбира се, е проблем на Русия и руснаците трябва да се справят с отстраняването му. Но той и репресивният му режим се подкрепят директно и индиректно от свободния свят заради тази политика на едностранни договорки. Трябва да си припомним болезнените спомени каква фатална заплаха представляват отстъпките пред един диктатор, разединението пред лицето на агресията и алчното вкопчване в ефимерния мир, докато същевременно се гарантира продължителна война.”

Острият като бръснач интелект на Каспаров, убедеността му и надеждата за родната му страна са малка част от качествата на книгата, която е непогрешим призив за действия срещу заплаха, която игнорираме от прекалено дълго време.

„Зимата идва” е в превод от английски език, дело на Христо Димитров, а художник на корицата е Дамян Дамянов.