Бившето гадже на Златка Райкова Атанас Димов-Купъра и неговия авер Светослав Стамов-Гембъла са закопчани след атака на Спецпрокуратурата за източване на ДДС.

Арестуван е и бизнесменът от Пловдив Хованес Манукян – Ончо.

Тримата босове са обвинени, че са намазали с повече от 30 млн. лв. ДДС.

В ареста са приведени още 24 души, на които ще бъдат повдигнати обвинения за участие в три организирани престъпни групи за данъчни измами. Информацията е на Даниела Попова, шеф на Апелативната специализирана прокуратура, пишат от skandalno.net

Едната от бандите се занимавала с търговия на сухо мляко и захар, другата продавали горива. Третите участници в схемата снабдявали първите две с фиктивни фактури.

11 от 27-те задържани са оставени в ареста. Прокурор Попова е категорична, че трите досьдебни производства са свързани. Само в една от схемите участвали повече от петдесет фирми.

„Иззети са много документи, тефтери за черно счетоводство, печати, компютри. Най – много доказателствен материал намерихме в един гараж в София, където открихме много фактури. Арестуваните са снабдявали фирми с официални документи с неистинско съдържание, кухи фактури“, обясни шефката на прокуратурата.

До момента са разпитани повече от 40 свидетели, предстои анализ на доказателствения материал. Когато той приключи, ще се вземе окончателна преценка на кои от замесените ще бъдат повдигнати обвинения и кои ще останат в следствения арест.

Прокурор Даниела Попова е убедена, че този път не става въпрос за разпъване на политически чадър, а групите са действали самостоятелно, на своя глава.