Eдна от най-добрите състезателки от националния ансамбъл на България и любимка на феновете - Цветелина Стоянова е в „Пирогов".

21-годишната гимнастичка е приета по спешност около 14,00 часа вчера в шокова зала, в съзнание, но в изключително тежко състояние, след като е паднала от шестия етаж на жилищна сграда в квартал "Надежда". След извършения първоначален оглед От МВР няма следи от насилие и според властите гимнастичката е скочила сама. Прокуратурата потвърди версията на МВР за трагедията, а именно че Цвети е направила опит да сложи край на живота си. "Няма индикации за умишлено причиняване на смърт. Не са намерени предсмъртни писма", каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Все още не е изключена и версията за случайно падане, тъй като е установено, че парапетът на терасата е доста нисък.

Далакът на Цвети е изваден, нараняванията са в областта на гръдния кош и корема, като са засегнати няколко анатомични области - има сериозна белодробна контузия, травма в областта на корема и прешлени. "Докарана е в съзнание, контактна и адекватна.", каза по-рано пред БТВ пресаташето на "Пирогов" Мария Пойразова и допълни: "Пациентката е с т.нар. „политравма", т.е. засегната е повече от една анатомична област. В нейния случай се касае за гръдния кош, корема и прешлените. Един от най-добрите екипи я оперира по спешност заради роптура на далака (разкъсване), която причинява голям кръвоизлив. Състоянието му е много тежко".

В момента гимнастичката е настанена в Централна реанимация на спешната университетска болница, след като беше оперирана по спешност при приемането вчера. Тя е поставена на апаратна вентилация, уточняват от "Пирогов", т.е. тя не може да диша сама. "На този етап нейното състояние не позволява да се правят операции. Пресаташето на "Пирогов" обясни, че снощи Цвети е дошла в съзнание и е контактна. Състоянието й обаче остава много тежко. По информация на "24 часа" е твърде вероятно Цвети да остане парализирана до края на живота си.

Шампионката ни, която е любимка на публиката, е имала здравословен проблем, който се е задълбочил след Световната купа в Испания, съобщава БНТ. Цветелина трябваше да замине вчера сутринта с ансамбъла на България по художествена гимнастика за участие на европейското първенство в Холон (Израел). Ансамбълът замина без нея, като обяснението на старши треньора на тима Ина Ананиева бе, че грацията има здравословен проблем и нейното място ще заеме резервата Любомира Казанова.

"Цветелина Стоянова има здравословен проблем, който се задълбочи след Световната купа в Испания и затова няма да може да вземе участие на това европейско първенство", каза Ина Ананиева пред журналисти.

*София, Световна купа по художествена гимнастика: Ина Ананиева с Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова

По-рано днес бившата шефка на БФЛА Мария Гигова заяви, че е била наясно със здравословния проблем на Цвети.  "Мисля, че не ставаше въпрос за физическа травма, но не знам какво е било. Не става въпрос за проблем на душата", уточни Гигова, пише ''Всеки ден''.

Според източници Цветелина е имала паническо разстройство (страхова невроза), което се характеризира с ярки пристъпи на страх и паника. Нейни приятели и съседи директно обвиниха Федерацията по художествена гимнастика за инцидента. Съсед на гимнастичката разкри, че момичето в последните дни е било много разстроено. Причината - изключването й от отбора. Девойката е била силно травмирана още предната вечер, разказа пред журналисти Петър Петров - съсед на семейството, чийто син пръв се е притекъл на помощ. Причината за стреса, който гимнастичката е преживяла, според Петров, е изключването й от отбора, който вчера сутринта замина за европейското първенство в Израел. Според разказите на съседи от блока, където е станал инцидентът с 21-годишната Цвети Стоянова, девойката умишлено е изпратила баба си до магазина, за да остане сама в апартамента. Семейният приятел и съсед на семейството Петър Петров обясни, че предната вечер е била разстроена, защото е разбрала, че е изключена от отбора:

"Илиана Раева я попитайте защо е отстранена Цвети от отбора и колко хора като делегация заминаха, които въобще нямат представа от художествена гимнастика. Там е разковничето. Снощи беше травмирана, защото е разбрала, че е отстранена от отбора. Това я е довело дотук. В това семейство е трагедия - и майка й загина, сега стана и това с Цвети. Смятам, че федерацията по художествена гимнастика е виновна за състоянието на Цвети. Не можеше ли да отиде тя там, не е ли заслужила да е на състезанието? Толкова допринесе за България. Ето резултатът - в "Пирогов", бере душа". Съседите разказаха още, че първи на мястото са дошли полицаите, а медицинският екип е пристигнал 20 минути след сигнала.
 
Припомняме, че Цветелина Стоянова изкълчи глезен броени дни преди домакинството на България на турнира за Световната купа в края на май. Въпреки травмата, тогава тя участва, а възпитаничките на Ина Ананиева се представиха фантастично пред родна публика. Българките завоюваха два златни медала в шампионата на отделните уреди - на пет ленти и на два чифта бухалки и три обръча.

Цветелина Стоянова е родена на 13 септември 1994 г. в София. Тя е сред основните гимнастички на ансамбъла ни. Световна шампионка в многобоя от Измир 2014, световна вицешампионка на три топки и две ленти пак от първенството в турския град, сребърна медалистка на планетата в многобоя от Щутгарт 2015 и бронзова на три чифта бухалки и две въжета.

Цвети е от спортно семейство. Баща й е известният боксов специалист - Йордан Стоянов - Старото. Брат ѝ, Найден Стоянов, е бивш национал по бокс.

*Цвети Стоянова

Сн. Булфото