В „Игри на волята: България“ зрителите на NOVA станаха свидетели на изненадващ обрат в хода на събитията. Малката и крехка Елизабет успя да отстрани професионалния войник Мартин и зае мястото му на Плажа на отшелника. В дълга и непредвидима битка тя запази нужната концентрация и подреди първа кулата си, а това сложи край на четириседмичното владение на Мартин над пустата и недружелюбна локация, която той успя да превърне в свой дом.

Освен че се превърна в последния покровител на Плажа на Отшелника с победата си, Елизабет плячкоса и всички грошове на един от най-силните и достойни воини този сезон, което я направи и най-богатия играч в момента. Мартин засвидетелства уважението си към победителката, като в края на играта й поднесе трогателен подарък със сантиментална стойност – кръст, който сам е изработил по време на престоя си на самотния плаж.

Зрители обаче негодуват, че продуцентите нарочно са елиминирали силният Мартин и дори плачат за него. Предишния обитател на плажа Симеон, който падна в игра от Мартин,  получи място в племе, докато професионалният войник трябваше вчера просто да си тръгне. Освен това той не можа да използва грошовете си за храна или предимство, както се случва в другите игри. Общото мнение на зрители е, че продукцията нарочно бута младите жени като Елизабет напред, а елиминира добрите спортисти, за да заложи на еротиката и скандалите, вместо на силата и сръчността.

„Не мога да повярвам, че си тръгвам. Дойдох тук, за да дам пример. Исках да покажа силата на българския войник. Аз съм един от младите хора, които служат на родината и народа си с чест и достойнство и са готови дадат живота си за нея. Мисля, че сме достойни за уважение“, каза през сълзи Мартин, минути преди да напусне Арената завинаги.
Без да подозират Бойци, Приключенци и Жълти се изправиха в последната териториална битка с трите племена. Балансът и отборната игра се оказаха трудно предизвикателство за всички играчи. Въпреки преднината, която Бойците натрупаха, Мани се забави във финалната част и Приключенците взеха ключа от Резиденцията под носа им. Жълтите не успяха да наваксат изоставането си от самото начало и загубиха решителната битка.
В утрешния епизод на „Игри на волята: България“ ще бъде време за равносметка. За първи път в предаването водещите Ралица и Димо ще представят статистика на победите и загубите на трите племена. Едно от тях ще изчезне от картата на най-екстремния риалити формат, а останалите ще си поделят играчите му