Уникален музикално-артистичен спектакъл с поезията на Пейо Яворов, Пенчо Славейков и Кирил Христов ще зарадва любителите на нежната лирика в зала 9 на Националния дворец на културата (НДК).

Събитието е част от XX "Салон на изкуствата" и ще се проведе на 18 юни (четвъртък) от 19:00 ч.

"В храма на любовта" е спектакъл, който включва не само поезията на големите ни български творци, а и музика за пиано и глас от Димитър Христов.

Красивите стихове на големите български поети ще бъдат с вокален и клавирен съпровод с участието на изпълнители от висока класа:
Проф. Ганка Неделчева - пиано
Розалина Касабова - сопран
Христо Чешмеджиев – актьор

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:

Проф. Ганка Неделчева

Проф. Ганка Неделчева е пианист, лауреат на международни конкурси, професор по пиано в СУ “Св. Климент Охридски”. Тя е пианист, чиито изяви като солист и камерен изпълнител имат ярки измерения – интегрални поредици от предкласиката до ХХ век, тематични концертни послания с творби от български, западно-европейски и американски композитори, както и изпълнителски проекти с нестандартни формации.

Интересът към новото и непознатото, но стойностно музикално изкуство, е доминиращ в нейната изпълнителска концепция, която многократно защитава с голям брой премиери и премиерни записи в Българското национално радио. Концертира активно като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина (Германия, Франция, Италия, Русия, Гърция, Македония, САЩ, Китай). Участва във всички престижни фестивали в България (“Софийски музикални седмици”, “Варненско лято”, “Мартенски музикални дни”, Фестивал на камерната музика (Пловдив), “Musica nova”, “Pianissimo“, както и на фестивали в Париж, на островите Крит, Родос, Сими и др.)

Партнира на изтъкнати наши и чужди инструменталисти: Стефан Попов, Милчо Левиев, Йосиф Радионов, Ангел Станков, Лидия Ошавкова, Анатоли Кръстев, Симеон Щерев, квартет “Еолина”; Серджу Шварц (САЩ), Ману Конингс (Холандия), Джефри Дийн (САЩ) и др. Свири със “Софийски солисти” и симфоничните оркестри във Варна, Бургас, Шумен, Враца, Пазарджик и др. Осъществила е 3 CD за фирмата PENTAGON (Холандия) и MEGA-MUSIC.

Розалина Касабова

Розалина Касабова е реализирала успешно много записи в БНР на музика от български композитори, Малер, Шуман, Шуберт, Масне и др. Тя е родена във Варна и завършва СМУ “Д. Христов” със специалност виола в родния си град. Паралелно изучава и композиция. Дипломира се с магистърска степен по виола в ДМА “Панчо Владигеров” - София и специализира там в класа на доц. Г. Стоянов. Участва в майсторски класове по виола в страната и в чужбина. Концертира с младежки оркестри в България, Германия, Австрия, Полша, Чехия, Италия, Гърция. Реализира записи за БНР и БНТ.

Христо Чешмеджиев

Христо Чешмеджиев е сред най - изявените гласове в ефира на България. Роден във Варна, Завършва 2-ра Елитна математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в родния си град през 1986 г. Същата година е приет във ВИТИЗ “Кр. Сарафов”. Завършва през 1992 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Същата година е назначен в академичната трупа на Народен театър “Иван Вазов”, в който работи и днес. С преподавателска работа започва да се занимава от 1998 г. Има собствен клас по актьорско майсторство в Славянския университет (филиал на Великотърновски университет). Преподава в частни театрални школи МОНТФИЗ в продължение на 7 години. От 2008 г. до момента преподава в Американския колеж-София като режисьор на Клуб “Българска драма” и е главен художествен ръководител на Артистични школи “След тунела”. Той е главен асистент. Проявите му със слово и техника на говора започват активно от 1992 г. Участвал е в много фестивали у нас и в чужбина. Снимал се е в редица телевизионни и игрални филми.

ВХОД СВОБОДЕН!